Shadow

Autor: Luka Kolovrat

Brodolom Cicibele kod Biševa

Brodolom Cicibele kod Biševa

NOVOSTI, TRADICIJSKA BRODOGRADNJA
U noći između 25. i 26. kolovoza 1986. strašna oluja sa zapada potopila je u uvali Porat na otoku Biševu tri barke. Među njima je bila posljednja komiška gajeta falkuša. Čuo sam na komiškoj rivi vijest da više nema Cicibele. To ime dobila je bila ova crna komiška barka zbog svoje uloge u filmskoj priči Miljenka Smoje Roko i Cicibela. Čuo sam vijest da je Cicibela doživjela svoju filmsku sudbinu — da ju je more razbilo o hridine i da još jedino može poslužiti kao drvo za loženje rakijskog kotla na Biševu. Takav je bio komentar komiške rive. Osjetio sam simboličnu snagu toga događaja i krenuo na Biševo s namjerom da organiziram spašavanje ostatka Cicibele za Ribarski muzej u Komiži. Dok je plivaričar Edi svojim vitlom podizao iz mora na svoju palubu olupinu Cicibele, potekle su suz...
Mercury dolazi u svijet V6 vanbrodskih motora

Mercury dolazi u svijet V6 vanbrodskih motora

NOVOSTI, OPREMA ZA PLOVILA
Mercury uvodi novi vanbrodski motor izgrađen na potpuno novom bloku V6. Bit će dostupan u 175, 200 i 225 KS. Ovo je prvi redni 6 cilindarski model ovog proizvođača. Predstavljen istovremeno na sajmovima u Miamiu (SAD) i Helsinkiju (Finska), Mercury najavljuje pokretanje novog motornog bloka za svoje vanbrodske modele. Radi se o 3.4 litarkom motoru sa 6 cilindara u V formaciji sa 4 ventila po cilindru. Ovaj motor će biti ponuđen u snagama od 175, 200 i 225 KS. V6 motori nisu novi na svjetskom tržištu. Suzuki već koristi ovu vrstu motora za modele iznad 200 KS. Međutim, Suzuki se odlučio za veći volumen (3,6 l) kako bi se dobio još veći zakretni moment u svom rasponu modela. Za Mercury je mođutim ovo novina i pred njim tek predstoji dokazivanje na tržištu između već dobro poznate konkur...
Materijali za izradu spinakera

Materijali za izradu spinakera

JEDRENJE, NOVOSTI
Za razliku od ostalih jedara spinakeri se i dalje izrađuju od najlonskih i polie¬sterskih materijala. Razlog je prvenstveno taj što su opterećenja u spinakeru nejednolika, a najlonski materijali su dovoljno elastični da ta opterećenja izdrže bez trajne deformacije. Evo nekih od najlonskih materijala koji se danas najčešće koriste u izradi spinakera: Airex. To je jedan od novijih materijala kojeg je tvrtka North Sails razvila tije¬kom America’s Cupa 2003. Postoje različite težine Airexa koje se kreću od 0.4oz (17 g/m) pa sve do 1,5oz (64 g/m). Airexu se dodaje silikonska finitura kako bi spinaker upijao što manje vode te kako bi se olakšalo manevriranje i dizanje jedra. Superlite. Vrlo lagani materijal težine 0,5oz (21 g/m) koji se koristi za “all around” spinakere. Superkote. Ova...
Knjiga cRommercial diving

Knjiga cRommercial diving

LITERATURA, NOVOSTI
Iz tiska je izašao izuzetno zanimljiv priručnik – cRommercial diving autora Davora Majkića. U ovoj knjizi na 200 stranica Autor je sabrao svoje četrdesetogodišnje iskustvo komercijalnog offshore ronioca i prva je ovakva literatura na hrvatskom jeziku. Knjiga na samom početku donosi kratki podsjetnik na ronilačke bolesti, potom se bavi ronilačkom opremom s posebnim osvrtom na specifičnu opremu komercijalnog ronioca. Ostatak knjige posvećene su građevinskim radovima pod vodom, offshore ronjenju i njegovoj posebnosti, alatima, ponašanjima na palubi pa sve do korisnih informacija iz bogatog Autorovog iskustva. Knjiga je pisana zanimljivim i neposrednim stilom i biti će odlična literatura za sve ronioce. Onima koji se ne misle baviti komercijalnim ronjenjem biti će zanimljiva na razini usv...
Lučice, Brač

Lučice, Brač

LOKACIJE, NOVOSTI
Ova podvodna jama nalazi se na otoku Braču i to na jugoistočnoj strani otoka, u blizini Milne. To je i najveća uvala na tom dijelu. Ulaz u jamu je na samo 4-5 metara dubine, dva su otvora, veći je dug oko tri metra, a manji oko dva metra. Ispod ulaza zid jame okomito se spušta do sedimentnog dna. Jama se inače sastoji od dvije prostorije. Prva je veća i plića (35 metara), druga (na lijevoj strani) manja je i dublja, sve do 42 metra. Najmanja dubina je 23 metra. Na dnu se mogu vidjeti stalagniti, a na vrhu postoji sifon u kojeg jedna osoba može ući i izroniti u prostoriju s zrakom. Nekada se u jami skriva i jato gofova što je posebna atrakcija zarona. Svjetiljka (još bolje dvije) su obvezni dio opreme, treba pripaziti da se previše ne podiže sediment,  a za sigurnost je također ...
Savjeti za uspješan podvodni ribolov

Savjeti za uspješan podvodni ribolov

NOVOSTI, PODVODNI RIBOLOV
PRIJE POČETKA… Svaki pokret pod vodom je integralni dio „akvatičnog“ kapaciteta nekog čovjeka. Sve započinje već izvan vode: dovoljno je gledati kako se neka osoba priprema za ulazak u more da bi u dobrom dijelu otkrili njegove podvodne mogućnosti. A kad uđe u vodu i počne se kretati u njoj stvari postaju jasne do kraja. Taj pristup na početku implicira ponašanje vezano za ono što će se ubrzo kasnije događati. Kao da se radi o nekoj borbenoj vještini koja veliku pažnju pridaje i ponašanju/pokretima koji se izvode mimo same borbe. U podvodnom ribolovu stvari nisu puno drugačije i za početnika je važno primijeniti slične kanone kako bi unaprijedili svoje podvodne tehnike. Sve faze koje prethode uronu su plodovi pokreta tijela, koncentracije i kontrole: neophodan ritual da bi se dobro z...
Buda za Guinnessa

Buda za Guinnessa

NOVOSTI, RONJENJE NA DAH
Budimir Šobat Buda zaronio u bazen projekta Pogled u plavo, zadržao dah 24:11 minute te srušio Guinnessov rekord u statičkom ronjenju na dah, a sve za djecu koja žive s autizmom. Na Zagrebačkom velesajmu u okviru akcije „Ne dišem“ Budimir Šobat Buda, član DPS-a Zagreb uz podršku i u organizaciji Nemo-Adria Rescue Teama učinio je nešto što još nikome u svijetu nije uspjelo, zadržati dah 24 minute i 11 sekundi. „Jako sam sretan i ponosan što sam uspio ostvariti ovakav rezultat jer sve ovo radim za svoju kćer Sašu i svu drugu djecu koja žive s autizmom. Vjerujem da sam ovim uronom dodatno podsjetio javnost na probleme koje imaju osobe s autizmom jer prostora za poboljšanje uvijek ima.“, rekao je Budimir Šobat Buda. Sve ovo ne bi bilo moguće bez velike podrške ronioca Nemo-Adria Rescue ...
Ronilačko srce

Ronilačko srce

NOVOSTI, ZANIMLJIVOSTI
Otvorenjem sajma nautike na Zagrebačkom velesajmu projekt Pogled u plavo predstavio je opus brojnih događanja za 2018. godinu. Tijekom već prvog dana otvorenja sajma nautike preko 50-tak posjetitelja sajma zaronilo je u montažni bazen projekta, a mnogi su podržali i akciju „Ne dišem“ s ciljem podizanja svjesnosti o autizmu. Volonterski i s puno srca okupila se ronilačka populacija kako bi podržali ovu hvalevrijednu akciju „Ne dišem“ te učinili drugima život ljepšim, a koju organizira Nemo-Adria Rescue Team. Projektu Pogled u plavo pridružio se i gradonačelnik grada Raba, Nikola Grgurić gdje će projekt gostovati i treću godinu za redom povodom dana grada Raba. „Radujemo se suradnji s Pogledom u plavo te s nestrpljenjem očekujemo gostovanje projekta u gradu Rabu već treću godinu za...
Priprema drva za podvodnu pušku (2)

Priprema drva za podvodnu pušku (2)

NOVOSTI, PODVODNI RIBOLOV
Ako smo već izrezali lamele na određenu odnosno željenu širinu možemo ih početi i lijepiti. Mnogo samograditelja dobro poznaju epoxi smolu koja je najbolja za lijepljenje laminata i izradu podvodnih pušaka Epoxidno ljepilo je odlično za jer ga drvo vrlo dobro upija zahvaljujući svojoj viskoznosti čime dobivamo odličnu zaštitu između lamela i naravno odličan spoj. U našoj zemlji možemo nabaviti epoxi ljepila ponazih proizvođača kao što su Sika, Murexin, SX 10, Venezziani i sl. tako da s tim ne bi trebali imati problema. Preporučam da izrezane lamele prođete acetonom, pogotovo ako se radi o tikovini kojoj moramo skinuti sloj masnoće. Dobro bi bilo namočiti staru krpu acetonom i lamelu po lamelu dobro istrugati i pustiti da se osuši odnosno da aceton ishlapi. Epoxidno ljepilo je popri...
NE DIŠEM preko 24:03 minute

NE DIŠEM preko 24:03 minute

NOVOSTI, RONJENJE NA DAH
Pogled u plavo koji već tradicionalno 10 godinu za redom gostuje na Zagrebačkom sajmu nautike ove godine okupiti će ronilačku populaciju Republike Hrvatske koja će dati podršku Centru za autizam te time senzibilizirati javnost o problemima i mogućnostima osoba s autizmom. Posebnost ovogodišnje manifestacije je akcija „Ne dišem“ u sklopu koje će Budimir Šobat Buda zaroniti u montažni bazen projekta Pogled u plavo, a plavo je boja autizma, zadržati dah te pokušati ne disati preko 24:03 minute za svu djecu koja svaki dan hrabro savladavaju prepreke koje im postavlja autizam, a ponekad i nerazumijevanje zajednice. Uz podršku i u organizaciji Nemo-Adria Rescue Teama koji su članovi volonteri Specijalističkog ronilačkog tima za spašavanje iz vode grada Zagreba pri Uredu za upravljanje u ...