Shadow

Oplivani Logorun i Crna seka

Dina oplivala  44.otočić Logorun.

Veliki škoj, kako ga naziva lokalno stanovništvo, nenaseljeni je otočić udaljen tek nekoliko minuta vožnje brodom od Tribunja,  Napušteni objekti jasno sugeriraju da se otok nekoć koristio; što za potrebe vojske, što u svrhu rezervata za magarce. Najprije austro-ugarska mornarica za sobom ostavlja sklop raštrkanih vojnih objekata, danas skrivenih i vegetacijom obraslih podzemnih i nadzemnih bunkera, povezanih tunela te topovskih gnijezda. Zatim 1990-ih godina skupina Tribunjaca osniva udrugu za zaštitu dalmatinskih tovara te otočić Lukovnik (Mali škoj) postaje prvi svjetski rezervat za zaštitu magaraca. Otok ubrzo postaje premalen pa im se novo utočište pronalazi upravo u Velom Škoju.

Za te potrebe revitalizirane su poneke postojeće vojne strukture te su izgrađeni obalno pristanište, gusterna, veći ugostiteljski objekt i nekoliko sad već porušenih servisnih objekata poput štala za magarce i spremišta za alat. Upravo te uglavnom suhozidne strukture ukazuju na nekoć intenzivno i često korištenje otoka, kao i na potrebu njegove valorizacije i revitalizacije. Filip Lasan je “vlasnik” Logoruma, a Dina se nada da će možda jednom zajedno oplivati  ‘njegovu’ nekretninu.

Oplivan je 45.Dalmatinac Crna seka.

Ako ste na prvu pročitali naziv ove hridi Crna Seeeeka kao sestra, prevarili ste se, kaže Dina Levačić. Točan naziv hridi je Crna seka ili Crna sika (greben). Hrid se nalazi u neposrednoj blizini  otoka Jakljan. Za vrijeme plime često puta se dogodi da ih more skoro potopi i time su opasnost za nasukavanje.

I za ovog Dalmatinca se veže lijepa priča. Ines Pranjić Dizdar za rođendanski poklon dobila je “vlasnički list” za ovu hrid. -Draga Ines, nismo uspjeli hrid oplivati na rođendan, ali se nadam da je iznenađenje uspjelo! poručuje Dina Levačić.

Ojdana Koharević