Shadow

Dina oplivala Glavat i Golubinjak

Dina Levačić je oplivala 40.otočić Blitvenicu da bi se zatim vratila oplivati još tri otoka, 32. i 33.u projektu ‘104 Dalmatinca’. Riječ je o otocima Glavat i Golubinjak.

Okamenjen zauvijek usred plavog Jadrana stoji otočić Glavat. Prema narodnoj predaji, grčki se bogovi nisu mogli složiti oko toga koji je hrvatski otok ljepši – Mljet, Korčula ili Lastovo. Tako je jedan bog  iznosio argumente u korist Odisejeva otoka Mljeta, drugi se, suprotstavio i počeo veličati Korčulu, a treći je na sav glas hvalio ljepote Lastova. Rasprava bi vjerojatno trajala godinama da se Zeus ili Posejdon (spominju se obojica u različitim izvorima) nisu odlučili poslati svojeg izaslanika da ocijeni ljepotu otoka na licu mjesta.

Božji izaslanik izronio je na poziciji današnjeg otočića Glavata. Danima je promatrao otoke, divio im se, u glavi slagao njihove mane i prednosti, ali odluku o tome koji je najljepši nije uspio donijeti. Moćni bogovi odlučili su kazniti njegovu neodlučnost tako što su ga okamenili usred te ljepote, tj. pretvorili u otočić Glavat. 33. Dalmatinac je Golubinjak, jedan od 46 otočića i hridi koji se nalaze u lastovskom arhipelagu, na njegovom istočnom dijelu. Svako oplivavanje hridi ili otočića za mene je posebno, kaže Dina, ali ovo je možda bilo i još malo posebnije.

-Obećala sam Dubravki Mikulić “vlasnici” Golubinjaka da će mi biti u mislima u svakom zaveslaju. Ona već dugi niz godina radi sezonu na Mljetu, ljubitelj je fotografije i mislim da je pola Mljeta obukla u majice projekta.

Draga Dubravka, hvala na svakoj lijepoj i toploj riječi koje smo razmijenile, sa velikim guštom sam oplivala Vaš otočić sa željom da i Vi to jednom isto napravite.- poručuje Dina Levačić.

Ojdana Koharević