Shadow

Oplivani su 23. i 24. Dalmatinac

Oplivani su 23. i 24. Dalmatinac u projektu ‘104 Dalmatinca’ Dine Levačić, a riječ je  o hridi Did i otočiću Prišnjak.

Za Dinu je ovaj otočić posebno važan jer je hrid Did rođendanski poklon strastvenom ljubitelju mora, riba i svega uz more, iako on nije sa mora.

Iznenađenje je u potpunosti uspjelo i dida Brko je postao ponosni “vlasnik” hridi Did.

-Dida, nadam se da ćete jednom zaploviti morem do “svoje” hridi i sjetit se ovog projekta, jer ja sam guštala plivajući i razmišljajući o ovom iznenađenju, kaže Dina.

Prišnjak je nenaseljeni otočić i od otoka Murtera udaljen je svega 300-tinjak metara. Za njega kažu da je jedan od najljepših u murterskom arhipelagu, a ima ih više od 200.

Na otoku Prišnjak isprepliću se kamene zidine, “suhozidi” i tek na nekim mjestima raste bor i smokva

Davne 1896. godine je izgrađen svjetionik kako bi osvijetlio put pomorcima i ribarima tijekom uplovljavanja u murterski arhipelag i to je jedini objekt na otočiću.

Svjetionik je u međuvremenu automatiziran i unatrag nekoliko godina prenamijenjen u turističke svrhe, pri čemu se moralo paziti da sve prostorije ostanu na svom mjestu, bez mogućnosti izmjene tlocrta.

Boravak na otoku je jednako zanimljiv u proljeće kad je idealno vrijeme za sportski turizam, ljeti kad se uživa u moru i zvjezdanim noćima ili jeseni kad zalazak sunca ostavlja bez daha.

-I mi smo “koncesiju” na otočić dodijelili Morani Bodmer-Glavaš na što smo ponosni i zahvalni, kaže Dina.

Ojdana Koharević