Shadow

Jadran drugi po čistoći mora u Europi

Hrvatska je na prestižnom trećem mjestu u Europi po čistoći voda za kupanje, a na tom mjestu je iza Grčke i Austrije. Što se tiče Jadranskog mora, naš Jadran je na drugom mjestu.

Otkriva nam to dr.sc. Tatjana Puljak iz Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, kna temelju najnovijeg izvješća Europske agencije za okoliš.

-Za nas je ovo lijepa vijest jer smo do sada bili na 4.mjestu, a sada smo zauzeli 3. poziciju, odnosno drugu kada je riječ o državama koje imaju izlaz na neko od europskih mora. – kaže dr.sc.Puljak.

Inače, ovaj Zavod redovito, od svibnja do kraja rujna prati kakvoću mora u Splitsko dalmatinskoj županiji koje je prema prvim mjerenjima – izvrsno na preko 95 % ispitanih lokacija.

-Ove godine se kakvoća mora za kupanje prati na 160 lokacija u cijeloj županiji, umjesto dosadašnje 162. Razlog tome su radovi na plaži Žnjan. Svake godine najviše pažnje stručnjaka i javnosti privlače kaštelanske plaže jer na nekima od njih proteklih godina povremeno kupanje nije bilo preporučljivo zbog kratkotrajnih onečišćenja mora. Za sada na tim plažama nema onečišćenja, nadamo se da će tako i ostati.

Dr.sc. Puljak objašnjava kako se ispituje kakvoća mora.

-Kakvoća mora ocjenjuje se prema propisanim standardima za mikrobiološke pokazatelje fekalnog onečišćenja koji su prepoznati kao najveći neposredni rizik za zdravlje kupača. Pokazatelji koji se prate su Escherichia coli i crijevni enterokoki. Kakvoća mora za kupanje procjenjuje se temeljem rezultata za oba parametra i ocjenjuje na temelju onoga pokazatelja koji ima lošiju vrijednost, prema kojemu se određuje i ocjena mora za kupanje. Ta ocjena se u prikazu za javnost označava obojanim kružnim simbolom.-objašnjava dr.sc. Puljak. Plava boja označava more izvrsne kakvoće, zeleno dobre, žuto zadovoljavajuće, dok crvena boja označava more nezadovoljavajuće kvalitete i ukazuje na utvrđeno onečišćenje.

Ove godine išlo se korak dalje u prezentiranju rezultata kroz novu, poboljšanu verziju mrežne aplikacije o kakvoći mora na hrvatskim plažama.

Za svaku od 160 plaža u Splitsko dalmatinskoj županiji, tijekom ispitivanja kakvoće mora daju se ocjene, a one mogu biti izvrsno, dobro, zadovoljavajuće ili nezadovoljavajuće. Ova zadnja ocjena znači kako nije preporučljiva za kupanje.

– Rezultatima ispitivanja kakvoće mora doista možemo biti zadovoljni jer su podaci za našu županiju, kad je u pitanju čistoća mora za kupanje, uvijek na visokoj razini. U prošlogodišnjoj sezoni kupanja visoku kakvoću mora za kupanje potvrdili su rezultati pojedičnačnih ispitivanja. i na temelju njih dobivene godišnje (93,2 % izvrsno; 5,6 % dobro; 1,2 % nezadovoljavajuće) i konačne ocjene ( 98,1 % izvrsno, 1,2 % dobro i 0,6 % nezadovoljavajuće)..-naglašava dr.sc. Puljak.

Na stručnjacima je da prate kakvoću mora, a na nama je da u moru uživamo i čuvamo ga jer drugo mjesto u Europi nas itekako raduje, ali i obvezuje.

Ojdana Koharević