Shadow

Antarktika

Iz Australije preko Perua stigao sam na krajnji jug Argentine. Ushuaia je kraj svijeta kako kaže lokalno stanovništvo, a na kraju svijeta u centru grada Hrvatska zastava, lijepo iznenađenje. Jedni od prvih doseljenika su baš iz Hrvatske, te u centru grada postoji Hotel Mustapić čiji vlasnik je Federico Antonio, porijeklom iz Lovreća pored Imotskog.

Iz Ushuaie sam krenuo na nevjerojatno putovanje na Antarktiku, odredište koje je toliko udaljeno da se činilo da idem na neki drugi planet.

Krajolik nevjerojatno lijep, zatim pingvini, albatrosi, kitovi, morski leopardi. Fascinantno je bilo gledati kako kitovi koordinirano naprave zračnu mrežu tijekom ribolova kao i morske leoparde koji stalno vrebaju pingvine. Malo manje zanimljivo je bilo kad nam je leopard zagrizao i uništio gumeni čamac iz nekog razloga.

Putovanje na Antarktiku zahtjeva dva prelaska Drakeovog prolaza, to je područje Južnog oceana između Južne Amerike i Antarktičkog poluotoka.  Dvodnevno putovanje (od ukupnih četiri i pol) kroz Drakeov prolaz može varirati od nevjerojatno mirnog do olujnog. Valovi od jednog  metra pa do osam i više metara.

Imali smo sreću s prvim prolazom ali povratak je bio priličan izazov. Visoki valovi, i kvar na brodskom motoru su produžili naš povratak na dodatnih 16 sati uz dosta mučnina i puno nespavanja.

Ne znam postoji li neko mjesto na svijetu čije samo spominjanje izaziva takvu intrigu i inspiraciju kao što je Antarktika. Prvi pogled na ledenjake pretvorio je bajku iz moje glave u stvarnost.

Naša prva stanica bila je na otoku Deception gdje sam ugledao prvog pingvina. Poseban je osjećaj gledati životinjski svijet koji sam imao priliku gledati samo na Nat Geo.

Plivanje uz ledenjake još jedno impresivno iskustvo! Nevjerojatan adrenalin te pogodi uskočiš u ledeno more koje ti dopusti tek par zaveslaja.

Uz ukrajinsku i argentinsku bazu, Port Lockroy je ostavio dojam na mene zbog svoje jedinstvene povijesti i zapanjujućeg krajolika. Baza je prvenstveno služila za znanstvena istraživanja, ali je služila i kao tajna vojna baza tijekom Drugog svjetskog rata.

Stanica je naposljetku zatvorena 1962. i ostala je napuštena sve dok nije obnovljena i otvorena kao muzej 1996. godine.

Jedna od jedinstvenih stvari vezanih uz Port Lockroy jest to što ima jedini poštanski ured na Antarktici! Iznenaditi nekog sa razglednicom s Antarktike je zbilja jedinstveno.

Video s putovanja možete pogledati OVDJE

Tekst i foto: Goran Jović