Shadow

Oplivan je i 9.otočić u projektu ‘104 Dalmatinca’

Oplivan je i 9.otočić u projektu ‘104 Dalmatinca’ naše Dine Levačić. Brusnik je vulkanski nenaseljeni otok, udaljen 23 kilometara zapadno od otoka Visa, star preko 150 milijuna godina. Predstavlja pravo geološko blago, s obzirom da su dalmatinska obala i otoci gotovo bez iznimki vapnenačke strukture.

Taj je otočić u prošlosti komiškim ribarima bio od velikog značaja. Dio otoka pod morem prošaran je kanalima kroz koje morska voda prodire na površinu. Tu blagodat prirode iskoristili su komiški ribari, ogradili pojedina mjesta i tako dobili „jastožere“, bazene za čuvanje ulovljenih jastoga. Ostaci kućica izgrađenih metodom slaganja suhozida otkrivaju kako su one služile kao zaklon od sunca i vjetra, ali i za soljenje plave ribe. Od iznimne je ljepote i plaža s tamnim šljunkom.

Osamljen i prepušten vjetrovima koji na pučini nemilice pušu, Brusnik pruža vrlo oskudne uvjete za život. Ipak, ovaj otočić je stanište endemične krške gušterice, te gnjezdilište galeba klaukavca i sivog sokola. 2019. zaštićen je UNESCO oznakom kao dio UNESCO Geoparka Viški arhipelag. “Vlasnik’ ovog otoka je gosp. Ernest Bolkovac, hvala mu jer je dio projekta ‘104 Dalmatinca’.

Ojdana Koharević