Shadow

Iz tiska je izašla knjiga “Ronilački vodič po Jadranu”

Štovani čitatelji, veliko i neobično zadovoljstvo mi je sa vama podijeliti sretnu vijest o konačnom izlasku iz tiska dugo očekivane knjige „Ronilački vodič po Jadranu“. Izlazak knjige koincidira upravo sa sadašnjim izdanjem časopisa, pa ćete od sada biti i u prilici naručiti knjigu koju bi po mom skromnom mišljenju trebao posjedovati svaki ronilac u Hrvatskoj.

„Ronilački vodič po Jadranu“ je rezultat  životnog putovanja kroz hrvatske ronilačke lokacije. Roniti sam počeo zaista davno, prije više od trideset i pet godina, još za vrijeme „one“ države, i na sreću moje ronilačko putovanje još ne prestaje. Kako stvari stoje, niti neće još godinama preda mnom. Imao sam tu sreću da zaronim na gotovo svim svjetskim ronilačkim lokacijama, uključujući i one zaista egzotične poput Galapagosa, Socorra u Meksiku, Palaua ili Sudana, ali naravno Jadran je naše dvorište, i ako ništa drugo, prema njemu se treba odnositi sa ljubavlju i dužnim poštovanjem. Na moju sreću (ili žalost, kako se uzme), po ronilačkom stažu pripadam već onoj „staroj gardi“ ronilaca, ali nikada neću zaboraviti kupnju prve boce i regulatora u Trstu, švercanja istih preko granice, gutanja  tadašnje jedine ronilačke literature (dr Stracimir Gošović – Ronjenje u sigurnosti), te prvih ronjenja u vlastitoj režiji, bez ikakvih tečajeva i breveta. Još i danas se živo sjećam mojih prvih punjenja boca, kod pokojnog Velemira u Zadru ili Sove na Krku, koji vjerojatno niti danas nema pojma tko sam ja. Već tada sam znao da je ronjenje moj život, pitanje je bilo samo na koji način će se ta činjenica realizirati. Negdje paralelno sa uspostavom Republike Hrvatske u moj ronilački život ulazi Dražen Valerijev, kojem dugujem zahvalnost za moje vrlo brzo definitivno opredjeljenje ka ronilačkom businessu. I tako dok je fakultetska diploma uredno visila na zidu, već devedesetih godina sam postao instruktor, a vrlo brzo i trener instruktora u SSI, a kasnije i u PSS asocijaciji. Uporedo s time u Zagrebu osnivam ronilački centar „Veliki bijeli“ gdje je odškolovano preko tisuću novih ronilaca.

„Scubalife“ počinje izlaziti u jesen 2010. godine, pa u njemu do današnjeg dana izlaze mnoge moje reportaže o jadranskom podmorju, koje su kasnije poslužile kao osnova za nastanak ove knjige. Mnogi od vas me poznaju upravo iz tog perioda, ali još više vas me ustvari poznaje i kao vlasnika „Ronilačkog raja“ na Lastovu kojeg vodim već desetak godina.

Ideja o nastanku ove knjige čuči u primozgu već dvadesetak godina. Prvi motiv svakog ronilačkog zanesenjaka je da istraži što veći broj lokacija, što mi je tijekom niza godina uspijevalo, i to na svakakve načine. To je uključivalo nošenje kompletne opreme od Babinog polja na Mljetu, u zvizdan, do Odisejeve špilje. Zatim dnevne odlaske na Krk ili u Istru, radi samo jednog foto kadra, pa avanture poput odlazaka gumenjakom od Lastova pa sve do Jabuke, ili višegodišnjeg „instaliranja“ kompresora na Palagruži… Mnogo dragih prijatelja je na ovaj ili onaj način pomagalo u realizaciji fotografija te konačnom cilju koji je bio glavni uvjet nastanka ove knjige, ronjenja na svim lokacijama o kojima ćete čitati u nastavku. Sada je konačno nastupio trenutak da im se svima javno zahvalim, počev od Srećeca, Sharka, Damjana i Daneta u Istri pa do Toneta, Olige, Marina, Danijela, Hinka, Rika i Mladena, Ferde te obitelji Valerijev na Kvarneru, zatim Foke, Vranjka i Đanija oko Paga i Zadra, Milana na Murteru, Dražena u Rogoznici, Agramera širom Dalmacije. Lista ide dalje, Anna i Sandro na Kornatima, pokojni Erik na Dugom otoku, Emil sve do Žirja. Srce Dalmacije preronjavalo se na nikada prežaljenom “Gusaru“ s kapetanom Jadranom s kojim sam godinama organizirao ronilačka krstarenja. Zatim su tu Ivica iz Kaštela, Siniša i Marko u Komiži, a posebna zahvala ide Loriju i Marovićima s kojima sam prošao baš svašta. Svakakve ludosti sam po Korčuli izvodio sa starim prijateljima Filetom i Borisom pa zatim s Miljcem, a u novije vrijeme sa Željanom iz Tri porte te Daliborom iz Lumbarde. Pa tako sve do juga, do Marija na Mljetu, Sanje te obitelji Lopin u Žuljani, Anta u Dubrovniku te Bobe u Cavtatu i na kraju Klare i Vlahe u Konavlima. Osim svih njih, veliki pozdravi idu palagruškim svjetioničarima, obitelji Žuvela, zatim Borutu Furlanu na dragocjenim podacima o Visu i Sušcu te Duletu na upornim poticajima. Velika hvala i Bori na logistici. Naravno, i svima ostalima koji nisu poimence spomenuti, ali znaju tko su.

I inače sam veliki ljubitelj tiskanih izdanja, pa sam tako ponosni vlasnik velike zbirke knjiga povezanih sa ronjenjem, iz cijelog svijeta. Sa posebnom strašću sam godinama kupovao razne ronilačke vodiče, u gotovo svim zemljama u kojima sam ronio, a njih ima zaista mnogo. Ovako kada samo letimično pogledam na svoju najdražu policu, ima ih barem četrdesetak ili pedesetak. Logika stvari je tako strast za ronjenjem i strast za literaturom spojila u rezultat koji imate pred sobom.

Koncept knjige je takav da obrađuje ronilačke lokacije koje su dostupne velikoj većini današnjih ronilačkih zaljubljenika, a to su još uvijek sportsko – rekreativni ronioci. Jadransko podmorje u svojim dubinama krije i pozamašan broj dubokih olupina, onih dostupnim samo tehničkim roniocima, ali za ovu priliku su one ipak izostavljene, odnosno informativno su spomenute su u jednom od poglavlja. Cilj je ipak bio taj da većina vas ovaj ronilački vodič shvati kao motivaciju za vaša  buduća ronjenja, jer želim da svi vi doživite ono što sam doživio i ja.

Pri kraju, vrijeme je da nekoliko redaka posvetimo „tehničkim karakteristikama“ knjige koje vas vrlo vjerojatno također zanimaju. Iako je radni naslov buduće knjige godinama glasio „100 ronilačkih lokacija Hrvatske“, brojka je vremenom neumoljivo rasla pa se tako u „Ronilačkom vodiču po Jadranu“ skupilo se pozamašnih 130 ronilačkih lokacija širom hrvatske obale i otoka, podijeljenih u pet logičnih ronilačkih zona, a to su Istra, Kvarner, te sjeverna, srednja i južna Dalmacija. Osim tih  pet velikih poglavlja, pronaći ćete još četiri poglavlja o temama koje su u uskoj vezi sa ronilaštvom, a to su Nacionalni parkovi i parkovi prirode u Hrvatskoj, zatim Duboke olupine Jadrana sa posebnim osvrtom na legendarne olupine Szent Istvana i aviona B 17 na Visu. Slijedi i poglavlje o antičkoj kulturnoj baštini, te o crvenom koralju. Kao što je spomenuto, knjiga je namijenjena rekreativnim roniocima pa je tako i velika većina lokacija onih do 40 metara dubine.

Konačni rezultat je knjiga na čak 343 stranice, u formatu 21 x 28 centimetara (gotovo A4 formata), luksuzno tiskana na sjajnom papiru te u tvrdom uvezu. Glavni cilj prilikom planiranja tiska je bio taj da ova knjiga na vašim policama ostane zauvijek. U to ćete se sasvim sigurno uvjeriti čim knjigu ugledate u stvarnosti. Naravno da vas najviše zanima cijena, a ona iznosi 49,00 Eura. Što se mogućnosti nabave tiče, ona će biti vrlo jednostavna, i to putem vama već poznatih kanala direktno preko „Scubalifea“, ali će se izdanje moći pronaći i u mnogim poznatijim knjižarama širom Hrvatske.

Tekst i foto: Goran Butajla