Shadow

Dina uspješna i u trećem izazovu

Dina Levačić uspjela je doplivati do Robben Islanda nadomak Cape Towna. Tako je nakon uspješnog preplivavanja zaljeva False Bay te rta Cape Point, hrvatska plivačica uspjela je i u trećem izazovu, isplivala je rutu do Robben Islanda kod Cape Towna.

Ovaj je otok od velikog povijesnog i političkog značaja za Južnoafrikance i mjesto je svjetske baštine. Građevine na Otoku podsjećaju na njegovu tužnu povijest, ali pokazuju i snagu ljudskog duha, slobodu i pobjedu demokracije. Najpoznatiji je kao mjesto gdje je Nelson Mandela, prvi demokratski izabrani predsjednik JAR-a, bio zatvoren 18 godina.
Prvo plivanje na otoku Robben zabilježeno je 1909. godine kada je Henry Charteris Hooper doplivao od otoka Robben do stare luke Cape Towna. Hooperu je trebalo nešto manje od 7 sati da prepliva otprilike 11 km. Unatoč relativno kratkim udaljenostima 7,4 km – 11 km plivanje je postalo izazov čak i za iskusne plivače, ponajviše zbog niže temperature mora.
Ovo preplivavanje je jedno od najpopularnijih plivanja za mnoge plivače diljem svijeta zbog fizičkog izazova, ali i povijesnog značaja.
Bravo za našu Dinu, hrvatska trobojnica ponovno je zavijorila na jugu Afrike!
Ojdana Koharević