Shadow

UW Conservation Diver

Što je to i koja mu je svrha?  Radi se o tečaju ronilačke specijalnosti koja je namijenjena onima koju žele sudjelovati u akcijama čišćenja „podvodja“ i onima koji su se već naveliko bavili time da dobiju formalno priznanje za svoje znanje i rad. Ali čistilo se i prije i bilo je dobro. Apsolutno da ali i svijet i saznanja idu naprijed pa tako i ovo. Nekad su tečajevi ronjenja izgledali ovako: PRVI do 20, DRUGI do 40 i poslije roniš do „kolko“ te volja. Danas smo nadišli i prerasli ovo. Tako je i s čišćenjem.  Imate dvije opcije, prva je „ja bum delal kotec, kak i moj otec“ a druga je „stani, razmisli, djeluj“ što ste čuli ako ste ikada radili neki RESCUE tečaj.

Danas promišljamo o tome što ćemo raditi da to bude pametnije, lakše, učinkovitije, da „nedaj Bože“ ne napravimo više štete nego koristi. Ideja se polako krenula kuhat kada smo na arheološkim istraživanjima krenuli formalizirati obuku ronilaca volontera s tečajem Underwater Archaeology i tako u jednom trenutku volonter koji je magistar arheologije kaže mi da zašto on nije dobio brevet. I krenemo u priču i kaže da mu neće smetati i da je to dokaz da je radio i pod vodom arheologiju.  OK.

Kod UW Conervation Diver, sve je počelo s „trebalo bi“, pa je to kuhalo, pa je jedan dan bilo, idemo sad nema stajanja. Naime Hrvatska ima vjerojatno najjaču scenu po pitanju učestvovanja ronilaca u akcijama čišćenja. Udruga SUNCE je napravila protokole u suradnji s nadležnim ministarstvima. Protokol je osmišljen za pojedince, pravne subjekte i organe javne vlasti koji planiraju provoditi ili financirati akcije uklanjanja otpada iz mora. Ovo uključuje čišćenje podmorja ronilačkim akcijama, čišćenje morskog dna pomoću kočarenja, te čišćenje obalnih plaža. To nam je bila znanstvena baza tečaja, drugi dio stručni okvir je bio tečaj NAUI Unedrwater Naturlasit.   Na ruku nam je išlo da su nagradu „Ponos Hrvatske“ dobili su Matko Pojatina i Marko Lete  za svoj doprinos u čišćenju podmorja, oba su NAUI Instruktori. Iako je NAUI za današnje pojmove troma asocijacija, on je zapravo jedan pravi američki Cadilac ( puno kubika, ne juri, „al ga satrat nećeš“ ). Uz to što sam od prije CITIZEN SIENCE Instruktor i EUROPEAN ADVANCES SIENCE DIVER ( Postoji europska udruga ronilaca za znanost ( ne morate inati znanstveni status da bi ronili za znanost  )). I tako naoružani sa svime time krenuli smo u  pripremu standarada tečaja i više nije bilo mjesta za nazad i onda jedan petak, dobra vijest je bila „S radošću vas obavještavamo da je NAUI* (National Association of Underwater Instructors) službeno odobrio vaš novi tečaj pod nazivom “UW Conservation Diver”. Ovo je značajan korak naprijed u našem nastojanju da promičemo očuvanje i zaštitu podvodnog svijeta.

                U cilju zaštite ovog osjetljivog ekosustava, diljem Jadrana organiziraju se ekološke akcije čišćenja podmorja. Te akcije obuhvaćaju edukativne, ekološke i interesantne aktivnosti u moru i uz obalu, s ciljem podizanja svijesti o zaštiti okoliša i prirode među djecom, mladima, lokalnim stanovništvom i širom društvenom zajednicom. Poseban naglasak stavlja se na odgovorno ponašanje prema živim organizmima. Ronioci su ključni sudionici ovih akcija, a organiziraju ih ronilački klubovi, centri ili tvrtke uz podršku lokalnih uprava i državnih institucija koje podržavaju ekološke projekte. Akcije čišćenja podmorja okupljaju veliki broj ronilaca koji iz mora iznose značajne količine otpada. Osim ronilaca, u ekološke akcije aktivno se uključuju i lokalni stanovnici te udruge koje i nisu ronilačke. Nepravedno zaboravljamo i manje slane vode. Ronioci čiste i njih i to jako masovno i uspješno. Moram reći da ne znam čišće dno od Jaruna, a tamo se banči, partija svaki dan u godini a dno čisto.

Ali more i vode očistiti nećemo ni da samo to radimo i da je svako ronjenje takvo. Ono što možemo napraviti je promijeniti ponašanje zbog nekog iskustva ( to se zove učenje ). Stog naš cilj mora biti na edukaciji. Prije sveg mladih jer ne može se starog konja naučit novi trik ( on će bacit kutiju cigareta u more, ali barem da to radi kad ga nitko ne gleda i to je napredak ( možda zaboravi i donese ju doma )).

Odobrenje ovog tečaja od strane NAUI-a nije samo priznanje kvalitete i važnosti programa, već i prilika za ronioce da steknu specijalizirane vještine i znanja potrebna za aktivno sudjelovanje u zaštiti i očuvanju podvodnih ekosistema. Dana 16.02.2024. Matko Pojatina također je formalizirao svoju licencu za provođenje ovog programa

Riječ “conservation” na engleskom jeziku u hrvatski jezik se prevodi kao “očuvanje” ili “zaštita”. Ovaj pojam obično se koristi u kontekstu očuvanja prirode, zaštite okoliša, održivog upravljanja prirodnim resursima, ili zaštite kulturne baštine. U ekologiji i zaštiti okoliša, “conservation” se odnosi na aktivnosti i prakse usmjerene na očuvanje biološke raznolikosti, ekosistema, i prirodnih resursa za buduće generacije. U kontekstu kulturne baštine, to se može odnositi na očuvanje povijesnih spomenika, umjetničkih djela, i drugih važnih kulturnih artefakata.

Svrha podučavanja ovog tečaja je višestruka:

  • Obučiti zainteresirane ronioce da budu korisniji , sigurniji i pedantniji tijekom akcija čišćenja
  • Školovati ih da znaju kako reagirati na opasnosti ( kemikalije, eksplozivi, opasni otpad)
  • Stvoriti tečaj koji služi kao formalno priznanje rada, znanja i vještina.
  • Može biti zahvala roniocima  koji su već odradili više eko akcija, te skupili znanje i vještine
  • Biti alat zainteresiranim instruktorima da formalno obuče ronioce znanjima i vještinama potrebnim za kvalitetno sudjelovanje u ovakvim programima
  • Dati priliku da studenti nekih posebnih studije ( podvodne znanosti i tehnologije, biologije, oceanografije i tome srodno ) imaju dokaz o svom radu i znanju ( formalnoj obuci)

Uglavnom alat imamo, da radit znamo smo pokazali. Da smo uporni to znaju čak i oni koji uporno bacaju smeće, oni koji nam moraju pisat dozvole, oni koji moraju odvesti to smeće – obično vikendom. Ali i oni koji sponzoriraju i bez koji to ne bi bilo moguće.

Kroz pisanje ovog projekta, shvatio sam da nemam pojma o nekim stvarima i da meni ne bi bilo dobro dati organizirati eko akciju u nekoj bari. Jer bare su jako dinamične i možda ih nije dobro čistiti u periodu kad se tamo legu recimo žabe, možda bi baš napravio više štete nego koristi. Na otoku Pagu ima puno takvih bara. Pojma nemam kakvih sve ima u kontinentalnoj Hrvatskoj, krškom području. Ovo je samo jedna mala ciglica u cesti koja nas vodi prema boljem odnosu prema prirodi i znanju kao takvom a put je dug.

Hvala svima koji su pomogli u ovome, Matku , SUNCU, Marku, Fedri, Đaniju ali ima tu i jedan Libanonac Alain Sassin koji je napravio specijalnost Linonfish Hunter, kad se u Libanonu desila ta ekološka tragedija s tom invazivnom ribom i tako pomogao vladi da ublaži razmjere katastrofe koja se desila koji je zapravo bio onaj koji mi je utuvio u glavu da to mogu napraviti.

Tekst: Vedran Dorušić

Foto: Luka Kolovrat

*NAUI, National Association of Underwater Instructors, osnovana je 1959. godine u Los Angelesu, a kasnije je, 1961. godine, inkorporirana kao neprofitna obrazovna organizacija u Kaliforniji. NAUI je posvećen pružanju najopsežnijih i najsigurnijih obrazovnih materijala za obuku ronilaca širom svijeta, s motom “Dive Safety Through Education” (Sigurnost ronjenja kroz obrazovanje). Organizacija je poznata po visokim standardima obuke u rekreacijskom ronjenju i tehničkoj obuci ronilaca.