Shadow

Učenici otkrili: More u Vranjicu zagađeno fosfatom i nitritom

More na plaži Košice u Vranjicu kraj Splita zagađeno je fosfatom i nitritom, a jedna od plaža na Visu mikroplastikom. Zaključak je učenika 0.Š.’Josip Pupačić’ iz Omiša i 0.Š. ‘Kamen-Šine’ koji sudjeluju u projekta ‘Mother Earth’. Ovaj projekt pokrenut je u Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, a provodi se u suradnji s Odjelom za darovite učenike Ministarstva obrazovanja države Izrael. Iako u ovom istraživanju nitko ne tvrdi koji je uzrok onečišćenja u Vranjicu, pretpostavlja se da bi to moglo biti iz Sjeverne luke u Splitu ili možda obližnjeg brodogradilišta u Vranjicu. U svakom slučaju, ovi zaključci itekako bi mogli biti korisni u daljnjem istraživanju onečišćenja ovoga područja.

Istim projektom učenici su analizirali i more kraj ‘Gusara’ u Splitu, kao i na Velikoj plaži u Onišu, no tamo onečišćenja nisu uočena.  Splitski i omiški učenici su sve provodili uz mentorstvo nastavnica Nele Beronje i Irene Kodžoman iz splitske škole ‘Kamen-Šine’, te Tamare Banović iz OŠ Josip Pupačić iz Omiša.

-Učenici su tijekom prošle godine marljivo skupljali morski otpad, te su nakon analize morskog otpada na plažama nastavili s projektom. Tako su izvršili fizikalno-kemijsku analizu morske vode na tri različite lokacije – Velika plaža u Omišu, Plaža Gusar u Splitu i Plaža Košice u Vranjicu. Koncentracija otopljenog kisika je pogodna za životi i najosjetljivijih organizama, prozirnost morske vode na svim lokacijama je velika, temperature su ujednačene, kao i pH-vrijednost morske vode koja je blago lužnata.- kaže Nela Beronja.  Prisutnost nitrita, nitrata i fosfata nije zabilježena na mjernim postajama u Omišu i Splitu te se može zaključiti da su fizikalno-kemijska svojstava mora na tim postajama povoljna za život. Međutim, na mjernoj postaji u Vranjicu izmjerena je koncentracija fosfata od 1.5mg/L i nitrita 1mg/L što ukazuje na onečišćenje te bi trebalo istražiti uzroke takvih rezultata.

-Učenici su mikroskopirali uzorak morskog pijeska s plaže na Visu i otkrili prisutnost mikroplastike, što dodatno naglašava ozbiljnost problema. Mikroplastika u moru predstavlja prijetnju morskom ekosustavu, jer može biti štetna za morske organizme, uključujući ribe i druge morske životinje, navodi Beronja, ističući da može imati i dugoročne posljedice na hranidbene lance u ekosustavu mora, ali i na sva ostala živa bića koja se morskim organizmima hrane, uključujući i čovjeka.

Premda se može reći da je proces klimatskih promjena postao vidljiv u drugoj polovici 20. stoljeća, u posljednjih 20 godina svjedoci smo sve učestalijih toplinskih udara, oluja, ubrzanog otapanja leda i podizanja razine mora, kao i zagrijavanja mora koja bi ovo ljeto mogla prijeći 30 stupnjeva. Klima na Zemlji drastično se promijenila otkad je planet stvoren prije 4,5 milijardi godina te je oscilirala između toplih razdoblja i ledenih doba, a takvi ciklusi inače traju desecima tisuća ili čak milijunima godina. Međutim, u posljednjih 150 godina temperature rastu brže nego ikada.

Ubrzan način života i prilagođavanje prirodnog svijeta ljudskim potrebama, korištenje fosilnih goriva i krčenje šuma stvaraju stakleničke plinove koji se potom zadržavaju u atmosferi te stvaraju efekt staklenika. Svi ovi procesi utjecali su na ozbiljno povećanje temperature, što utječe i na sve češće suše koje su uzrok i pomanjkanja pitke vode te hrane.

Unatoč relativno čistoj morskoj vodi, uočeno prisustvo otpada na plažama potaknulo je učenike na razmišljanje o potrebi podizanja svijesti među ljudima. Kroz inovativni pristup, učenici su osmislili i postavili plakate s porukama na engleskom i hrvatskom jeziku u lokalne gradske autobuse kako bi utjecali na ponašanje građana i turista pred početak sezone.

Na međunarodnoj konferenciji o obrazovanju povezanim industrijama Enter podijelili su 300 personaliziranih razglednica s jasnom porukom da svaki pojedinac svojim odgovornim ponašanjem može doprinijeti očuvanju okoliša, a posebno mora.

Suradnja s vršnjacima iz Izraela proširila je horizonte učenika, omogućujući im razmjenu informacija o svojim gradovima i kulturama. To ukazuje na važnost međunarodne suradnje i dijeljenja iskustava u rješavanju globalnih ekoloških problema.

Završetak prošlogodišnjeg projekta bio je na Festivalu izvrsnosti, gdje su učenici predstavili igrokaz ‘Ribar i more’, te osvojili prvu nagradu, potvrđuje uspješnost njihovog cjelogodišnjeg truda. Ovaj projekt pridonosi poučavanju učenika o znanstvenom istraživanju, već i podizanju svijesti o važnosti očuvanja okoliša među lokalnim zajednicama i turistima. Projekt se nastavlja i ove školske godine sa novom grupom učenika osmih razreda ovih škola.

Mlade generacije očito više brinu o zaštiti okoliša od starijih, nadajmo se da će i najnoviji rezultati istraživanja biti ozbiljno upozorenje da se odnos prema prirodi što prije treba mijenjati.

Tekst: Ojdana Koharević

Foto: Solin-live.com

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije