Shadow

Foraminifere (2)

Foraminifera kao značajan indikator u znanstvenim disciplinama

Njihov životni ciklus je relativno kratak; od par dana do  nekoliko tjedana. Sad samo zamislite koliko ih ima u slojevima okolo po svitu. S razlogom sam na početku teksta  rekla da svit leži na njihovim kostima.

Nekoliko faktora određuje njen životni put; temperatura i slanost mora, a potom okoliš u kojem žive (pijesak, alge, kame, mulj, blato itd). Bitna je i količina svjetla koja dopire do njih, kao i količina kisika u moru. Postojalo mnogo vrsta foraminifera od kojih  su neke vrste živjele (ili još žive) isključivo na određenim dubinama ili isključivo na određenim temperaturama.  Kada zbrojimo ove činjenice – jasno je da su upravo one indikator od velike važnosti za biologe, geologe, pedologe, arheologe, klimatologe itd.

Slika 10 –  Životni ciklus foraminifera i gomilanje njuhovih ljuštura na dno
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S003101829800193X

Da stvar bude jasnija; na temelju analiza uzoraka foraminifera, mi znamo kako je u određenom trenutku izgledao paleookoliš, kakva je prevladavala klima itd.  Na primjer zahvaljujući njima zabilježene su veće promjene u zemljinoj prošlosti; promjena razine mora u za vrijeme karbona (350-299 M godina), zasićenost voda kisikom u juri (245-145 M godina), potom promjene salaniteta tokom krede (145-65 M godina),  ili npr tople faze tokom kvartara (do prije 2.5M godina).

Sad će neko reć: „Aaaa šta mene briga kako je bilo prije/cili svit ide naprid/samo vi gledate nazad!„ Krivo, krivo…još kad vidite korist u novčanoj vrijednosti koju donose sve će vam bit jasno. 

Evo objašnjenja (čitajte pažljivo i odvojivo); Foraminifere koristimo za određivanje relativne starosti stijena u kojima se nalaze.  Znači, te stijene se mogu svrstati u zone foraminifera koje se povezuju s određenim razdobljima. E sad, radi se o datumima koje variraju od par tisuća do nekoliko milijuna godina što je bitno za međusobni odnos tih stijena. Di su pare? Zbog svega navedenoga onima koji traže naftu i plin, izvode ozbiljne građevinske zahvate ili izrađuju geološke karte foraminifere su zlata vrijedan indikator, doslovno. Geološka uzorčenja vrše se bušenjem tla ili morskog/riječnog dna. Nakon toga dobivamo uzorke iz kojih se izvlače fosilizirani ostaci, među kojima su i foraminifere i pomoću njih se datira sloj u kojem se nalaze.

Slika 11  – Geološka bušotina sa fosiliziranim foraminiferama (i ostalom ekipom)
https://petermannsglacialhistory.wordpress.com/2015/08/31/sediment-cores-core-description-team/ )

 Na temelju njih se ulazi u ozbiljne (jako ozbiljne biznise i projekte, koji zahtjevaju oooogromnu količinu novca za investiranje, a dobit im je xxx puta veća). Eto di je parica $$. A di je parica tu je i budućnost.

Kad smo kod budućnosti, tu nam foraminifere opet pomažu predvidjeti neke stvari, a ako oćete na jeziku parice $$: usmjeriti sredstva točno tamo di triba. Dakle ponašanje određenih foraminifera nan mnogo govori o smjeru klimatskih promjena i stanja u okolišu.

Njihovo naglo bujanje ili nestajanje može indicirati da nešto nije u redu, a znanstvenici bi to trebali uočiti i djelovati na vrijeme.

Dosta je bilo, nadam se da vas nije udavilo. ????

Slike 12 i 13 – Fosilizirane foraminifere

(preuzeto sa: https://www.fossils-uk.com/new-in-c40/large-eocene-fossil-foraminifera-from-bakony-mountains-hungary-sku-of1449-assilina-sp-p6181 i https://www.prints-online.com/foraminiferal-limestone-8590763.html )

Tekst: Jelena Glamać

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije

LITERATURA:

https://www.bgs.ac.uk/discovering-geology/fossils-and-geological-time/foraminifera/

https://ju-priroda.hr/2017/06/uz-svjetski-dan-mora-i-oceana-foraminifere-u-morskim-sedimentima/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S003101829800193X

https://zir.nsk.hr/islandora/object/pmf:10955

https://petermannsglacialhistory.wordpress.com/2015/08/31/sediment-cores-core-description-team/

https://www.mdpi.com/2077-1312/10/3/319

https://ucmp.berkeley.edu/fosrec/Culver.html

https://www.youtube.com/watch?v=NQg1FIx52b0

https://ocean.si.edu/ocean-life/plankton/foraminifera

https://povijest.hr/povijestice/sto-su-to-foraminifere/

https://www.bgs.ac.uk/discovering-geology/fossils-and-geological-time/foraminifera/

https://zir.nsk.hr/islandora/object/pmf:10955

https://livrepository.liverpool.ac.uk/18033/4/ShawTim_Nov2013_18033.pdf