Shadow

Na Otvorenom prvenstvu Hrvatske prijavljeno čak 27 posada

Veliki finale ovogodišnje sezone CRO Melges 24 Cupa jedri se od 16. do 19. studenoga u Trogiru. Kao što i priliči završnici trenutačno najjačeg hrvatskog jedriličarskog natjecanja, na Otvorenom prvenstvu Hrvatske prijavljeno je čak 27 posada iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Velike Britanije.

Zatvaranje europske sezone u klasi Melges 24 u organizaciji Jedriličarskog kluba Trogir nosi sa sobom ogromne uloge, stoga ne čudi veliki odaziv jedriličara na posljednju regatu na kojoj će se od petka do nedjelje odlučivati o tri prestižna naslova: pobjedniku CRO Melges 24 Cupa, prvaku Hrvatske te osvajaču Europske Melges 24 serije.

‘Mene veseli da naša hrvatska klasa konstantno raste u svim smjerovima. To pokazuje i velik broj vrhunskih stranih posada koje su stigle na regatu, spomenut ću samo Michelea Paolettija (pobjednik Otvorenog prvenstva Hrvatske 2021.) koji spada u vrh Melges 24 klase. Kompletna startna lista u Trogiru je pravi ‘All-Star’ što se tiče monotip jedrenja u Hrvatskoj, a i šire’, pojasnio je hrvatski jedriličar Tomislav Bašić.

Nakon serije od šest ovogodišnjih regata CRO Melges 24 Cupa finalni obračun kod ‘OK Trogira’ imat će biogradski Panjić i trogirski Mataran 24. Prednost od jednog boda za Panjić znači napetost do samog kraja jer se na posljednjoj regati kupa dijele dvostruki bodovi.

‘Znamo da smo u maloj prednosti, ali ne opterećujemo se bodovima. U devet planiranih jedrenja svašta se može dogoditi. Ako uspijemo dobiti Mataran 24 na moru, na njihovom domaćem terenu, onda smo zaslužili naslov’, izjavio je Tomislav Bašić.

Domaća posada Mataran 24 lani je osvojila naslov na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u Zadru, a uoči ove regata dobila je nagradu grada Trogira za brojne sportske uspjehe u klasi Melges 24 u proteklih godinu dana. S dva zlata (SP i EP u Corinthian diviziji) te srebro i broncom u ukupnom redoslijedu na EP-u i SP-u, Mataran 24 rezultatski je najuspješnija svjetska posada u jednoj od najpopularnijih one design klasa.

‘Tek kada smo gledali video materijal na ceremoniji, postali smo svjesni naših uspjeha. Hvala gradu Trogiru na nagradi, uvijek je lijepo kada kod kuće prepoznaju tvoj trud i medalje. Uoči ove posljednje regate kod nas imamo malo pozitivnu tremu zbog domaćeg terena, ali i to će proći čim krenu jedrenja’, ispričao je kormilar Matarana 24, Ante Botica.

Još jedna novina koju će CRO Melges 24 u Trogiru predstaviti na hrvatskim regatama su pametne električne bove koje na Jadran dovodi hrvatski jedriličar u klasi ILCA 7 Filip Jurišić.

‘U posljednjih par godina ove bove napravile velik iskorak za organizatore regata. Koriste ih sva velika svjetska jedriličarska natjecanja, a ja sam ponosan sam što ćemo prvi put na Jadranu bove predstaviti na najjačem hrvatskom jedriličarskom natjecanju’, naglasio je Filip Jurišić.

CRO Melges 24 Cup jedri se uz partnerstvo Angeline Yacht Chartera, Sailing Pointa, North Sailsa, One Sailsa, digitalnog studija Akvarij, digitalne agencije Raiser, regate.com.hr i EmergenSea, dok su Otvoreno prvenstvo Hrvatske podržali još ACI, zračna luka Split, Way Point, Sailing Forever, marina Trogir, Bocel, Lanterna, Wild West, Vilim Halbarth.

LISTA PRIJAVA: Orage, The Pimp, Makako 24, OBI-WAN, Amor, Cezibordo, Zen, SHE, Palmina, Tutta Forza, Mataran 24, Razjaren 2, Panjić, Fjonda, Point One, Universitas Nova, Joyrunner, Blue Label, Sugar Daddy, Razjaren (svi Hrvatska); Forever G, Strambapapá, Arkanoè By Montura, Zuxu, Daito Nano (svi Italija); Chinook (Mađarska); Gill Race Team (Velika Britanija).