Shadow

GROPOVI – naslijeđe i ostavština

Sve je počelo još 1998. godine, serijalom „Mornarski uzlovi i njihova primjena“ redovno objavljivanom na Plavim stranicama Slobodne Dalmacije, koji je kasnije nastavio izlaziti petkom u podlistu More, preteći današnjeg nautičkog magazina Otvoreno more. Autor ovih tekstova, Damir Višić, napokon je 2005. sve to ukoričio u „Knjigu gropova“, prvu knjigu domaćeg autora koja se sveobuhvatno bavi tom tematikom.

U isto vrijem imao je i vrlo intrigantan hobi, vezivanje uzlova u boci. Da, pravim debelim konopom vezuje svoje gropove u iskapljenoj staklenoj boci. Kolekcija od 40 boca s različitim gropovime danas se nalazi u postavu Hrvatskog pomorskog muzeja Split. Nekako mu se logično nametnulo da jedan takav muzej mora imati i pano s mornarskim uzlovima. Stoga je prije dvije godine izradio i muzeju donirao jedan takav pano iz tri dijela, triptih s oko dvjestotinjak različitih gropova.

Projekt pod nazivom „GROPOVI – naslijeđe i ostavština“ prošle je godine nastavljen s izdanjem knjige „Mala knjiga gropova“, dvojezičnom izdanju na hrvatskom i engleskom jeziku, a koja obrađuje tridesetak uzlova koji se danas koriste na plovilima.

S ciljem edukacija i popularizacija vještine vezivanja uzlova, a uz potporu Splitsko-Dalmatinske županije za projekte iz područje razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine, ove je godine projekt nastavljen. Sada su na red došli edukativni okviri, ilustrirani prikazi načina vezivanja pojedinačnih uzlova s fazama njihova vezivanja u okvirima manjeg formata.

Edukativni okviri će prigodno biti izloženi u Hrvatskom pomorskom muzeju Split, a moći će se nabaviti u svakoj malo bolje opskrbljenoj prodavaonici nautičke opreme.

Luka Kolovrat