Shadow

NOVA GRANDA SUB ARCA 2024

Na novom modelu smo radili skoro godinu dana, trebalo je dobiti paranak kojim će se moći u malim dimenzijama loviti šuljom i brzim natezanjem i naravno velikim topovima loviti čekom i u oba slučaja biti jako pokretni elegantni i ujedno s mnogo snage.

Nova šasija je zapravo prava evolucija i najveća novost iz Grande nakon trostrukog rollera.

Arca je rođena na modelu ”Stealtha Triplexa” naknadno prerađena u paranak kako bi puške nosile sve vrste harpuna od najtanjih pa sve do 9 mm.

Prednost novog modela po prvi puta je da se svi, ama baš svi mogući sustavi sa koloturima mogu montirati na ovoj pušci, od paraanaka Harken do  Ermesa i Ebaay varijanti. Također, nekim klijentima je najbitnija stavka da nema stopera jer se jednostavno ne mogu na njih naviknuti.

Trup je vrlo pokretan u svakom smjeru i svim uvjetima mora što je zapravo i najveća prednost ovog modela.

Trebalo je dobiti pokretnu i tanku pušku kako bi se svi paranci na tržištu lako montirali i do toga je bilo lako doći, no problem je bilo armanje više sustava, a da puška ostane jednostavna.

Na prvom kupu Istre smo predstavili novi brand Calypso paranak sa zadnjim kotačićima i time ogromnim istezanjem, no nije bilo dovoljno jer nije bilo mogućnosti montirati neke od varijanti koje su na tržištu npr. Ermes.

Tako da smo jednostavno morao crtati i evolvirati prototipe dok nisam dobio ono traženo, pojednostavio donji i iskomplicirao gornji dio puške….na taj način i na bazi ležanja guma klasičnih rolera rođena je Arca.

Arcu 80 možete koristiti kao:

  1. Klasičan paranak sa dvije donje gume i konopa preko prednjih kolotura i harpunom 7 mm (dva natezanja).
  2. Klasičnim sustavom s dva para donjih guma od koje jedna (preko zadnjih kotačića) ide do kraja puške sa max. mogućim rastezanjem i 7 mm harpunom
  3. Kao i u prvoj varijanti sa 7 mm harpun za šulju, no dodajemo sa gornje strane pomoćni cirkular i skraćivanjem guma koje su ukopane u šasiju puške – (tri natezanja i do 7.5 harpun). U svakoj varijanti se svakako mogu mijenjati debljine guma od 14 do 19 mm.
  4. varijacija bila bi npr. tri para guma plus pomoćni cirkular što bi donijelo mogućnost montaže npr. 8 mm duži harpun.
  5. Varijanta sa dva ili tri para guma plus vulkan sustav kao boster sa gornje strane i harpun može komotno biti 7,5 mm.
  6. Varijanta je dodavanje još dva umetka pored mehanizma i pretvaranje paranka u sustav sa 4 paranka kako bi npr. i cura od 55 kg mogla napeti sustav bez ikakvog problema sa npr 4×16 mm guma i 7,5 harpunom. I u ovoj varijanti će gume biti potpuno skrivene zahvaljujući velikim vodilicama za gume.

No to nije sve, kako bi pušku maksimalno iskoristili donji dio je jako pojednostavljen i time dobijemo mogućnost montaže svih vrsta paranaka.

U donjem zadnjem djelu pak imamo mogućnosti za montažu ama baš svih varijanti vertikalnih i horizontalnih mulinela i klasičnim grandinim umetkom za tri para guma, sustavi su maksimalno iskorišteni bez da se mulineli montiraju na štitnik okidača, iako se i tamo mogu montirati.

Tekst i foto: David Počekaj