Shadow

Izvadili tonu i po smeća iz trogirskog mora

Tonu i po raznog otpada, od čega najviše automobilskih guma, plastike, konopa, kablova, metala pa čak i betonski spremnika za otpad izvadili su iz mora tijekom subote ronioci i volonteri u Trogiru u akciji Eko Trogir 2023.
Vodeći se ljubavlju prema moru, podmorju i prirodi, organizatori ove akcije, tvrtka  Seastorm rental u suradnji s Turističkom zajednicom Trogira i Gradom Trogirom, željeli su i na ovaj način dati doprinos u očuvanju podmorja.
Ovo je već druga ronilačko – ekološka akcija čišćenja podmorja u njihovoj organizaciji, a ovoga puta čistilo se na potezu Brigi – Lokvice – Žudika.
Akcijom su jako zadovoljni organizatori kaže nam ronioc Franik Nadilo, jedan od organizatora. –Zahvalni smo svima, našim volonterima, pripadnicima HV iz Lore, vatrogascima JVP Grada Splita,  Diving centru Monarhus Split. Već smo se dogovorili da u četvrtom mjesecu organiziramo sličnu, ali veću akciju s roniocima iz cijele Hrvatske. – kaže Nadilo.
Stanje u podmorju nije ih nimalo iznenadilo, jer poznato je da se u more baca razni otpad. Dugogodišnji iskusni ronioc Franik Nadilo navikao je u moru pronalaziti razni otpad, tako je ubičajeno naći automobilske gume, metal, plastiku….-U posljednje vrijeme vandalima(jer kako drugačije nazvati one koji namjerno uništavaju okoliš) je najdraže baciti betonske spremnike za smeće. – kaže Nadilo.
Kad pomislimo koliko snage treba da bi se takav teški spremnik bacio u more, bilo bi dobro da oni koji imaju mišiće, upotrijebe snagu u pametnije svrhe. Uz to, ne zaboravimo da betonske spremnike plaćamo svi, pa i oni koji ih bacaju u more.
Ojdana Koharević