Shadow

Straton 2023. – Arheološko istraživanje antičkog brodoloma

Istraživanje antičkog brodoloma na Letavici ove godine počelo je 21.10 i trajalo do 30.10. Vrijeme nas nije mazilo ali rezultati nisu izostali.

Samo istraživanje bilo je nastavak onog iz 2022-e koje je bilo izuzetno uspješno posebno u vidu nalaza. Treba napomenuti da smo tada svjesno istraživali brodsku kuhinju ali i pronašli drvo (konstrukciju broda). Istraživanje vodi Irena Radić Rossi sa Sveučilišta u Zadru, a od institucija još sudjeluju Arheološki Muzej u Zadru, Hrvatski Restauratorski Zavod i Međunarodni centar za podvodnu Arheologiju.

Ove godine nastavljamo i ne očekujemo tako bogate nalaze, kampanja je kraća a i tim je specifičan. Naime, osim profesionalaca odlučili smo pozvati i ronioce volontere. Ipak, ovaj je posao na dubini i dobri ronioci su neophodni za ovo istraživanje. Odaziv je bio dobar  i oni su uključeni u kadar.

Odlučili smo dići jednu malu amforu da ju imamo za izložbu i to je trebalo biti to. Međutim, u tijeku istraživanja krenuli su se pojavljivati bogati nalazi. Tako da smo izvadili preko 20 izuzetnih predmeta koji će ići na desalinizaciju, konzervaciju i restauraciju u Umjetničku Akademiju Split kod Mione Miliše koja brine o nalazima s Letavice.

Na kraju su rezultati bili više nego impresivni, i otvorili su pitanje: koliko još toga ima ?

Ronjenje je bilo zahtjevno, ronilo se svaki dan na dubini od 39 metara s Nitroxom 28, vrijeme dna 24 minute a dekompresija čistim kisikom na 6 metara. I tako svaki dan dva puta. Jugo nam je dalo dan odmora ali navečer bi svi zaspali oko 22:00.

Naravno da su volonteri imali i edukativni dio jer su morali naučiti raditi na ovakvom terenu.  Tečaj je proveden sukladno NAUI standardima te su svi stekli specijalnost Underwater Archaeology . Na neki način ovo je i zahvala volonterima i njima dokaz da su radili na ovakvom projektu kao i ulaznica za neke nove projekte zaštite kulturne baštine.

Sponzori ove akcije su bili Ministarstvo Kulture i Medija RH, Kamp Šimuni doo, Dragorlux doo te Centar za podvodna istraživanja  NAVALIS iz Paga i ronilački centar Foka.

Tekst: Vedran Dorušić