Shadow

Znanstvenici sa splitskog Instituta proučavali školjkaša s Antarktike

Na rast školjkaša na Antarktici znatno utječe dinamika ledenjaka na tom području. Zaključili su to u zajedničkoj ekspediciji hrvatski i francuski znanstvenici na temelju rezultata dobivenih u Splitu.

Tijekom ekspedicije koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Brestu, na području Adeline obale (Antarktika), prikupljeni su uzorci školjkaša Laternula elliptica, koja je rastom jedan od najvećih školjkaša na Antartici. Njihove ljušture analizirane su primjenom sklerokronoloških metoda u našim laboratorijima u Splitu.

Suradnjom francuskih i hrvatskih znanstvenika dokazano je da rast školjkaša ovisi o složenim ekološkim čimbenicima, uključujući dinamiku leda na Antartici, a njihove ljušture iznimno su važan izvor informacija za rekonstrukciju prošlih i sadašnjih promjena u antarktičkom okolišu.

Inače, Laternula elliptica je vrsta morske školjke iz porodice Laternulidae, školjkaša. To je najveća školjka pronađena ispod površine morskog dna u Južnom oceanu.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1874778715000100#f0025

Vrstu su prvi opisali još 1832. godine kapetan broda HMS Adventure Phillip Parker King i engleski prirodoslovac William Broderip , a otkrivena je tijekom prvog istraživanja južnoameričke obale brodom HMS Beagle . Ljuštura Laternula elliptica je tanka, lomljiva i blago napuhnuta te naraste do duljine od 10 centimetara (3,9 inča). Lijevi zalistak je nešto veći i konveksniji od desnog. Opći oblik je izduženi oval sa stražnjim krajem nešto skraćenim i užim od prednjeg kraja. Pupčana kost je plitka i nešto bliže stražnjem kraju i na njoj se nalazi karakteristična kratka poprečna pukotina. Unutarnji ligament podupire dijagonalni greben ljuske i nema zubaca u blizini zgloba. Vanjska strana ljuske je bijela, blago zrnasta i oblikovana finim koncentričnim linijama. Unutrašnjost ljuske je pomalo sedefasta , s dva ožiljka mišića aduktora i palijalnom linijom koja je blago konkavna na prednjem kraju i ima široki palijalni sinus na stražnjem kraju. Na oba kraja ljušture postoji prorez, a par dugih sifona izlazi iz stražnjeg kraja koji su stopljeni cijelom dužinom. Rubovi plašta također su spojeni osim malog razmaka na prednjem kraju, a stopa je mala.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1874778715000100#f0025

Laternula elliptica nalazi se u Južnom oceanu, oko Antarktika i vrha Patagonije.  Pronađen je u vodama plitkim kao što je međuplimna zona i dubokim kao kontinentalna padina (~700 metara (2300 stopa)), ali je najčešći u plitkim vodama.  Nalazi se u mekim podlogama kao što su muljeviti pijesak i šljunak u koje se duboko ukopava. Ponekad se nalazi u gustoćama većim od 100 jedinki po kvadratnom metru.

Laternula elliptica je hermafrodit . Oplodnja je vanjska i ponekad dolazi do epidemijskog mrijesta . To uvelike povećava koncentraciju spolnih stanica u vodi i povećava stopu uspješne oplodnje jaja. Embriji su lecitotrofni , a ličinke ostaju unutar jajnih kapsula i hrane se žumanjcima jaja nekoliko mjeseci prije nego što se izlegu izravno u mlade i smjeste na morsko dno.

https://www.mo.be/artikel/mosselen-op-antarctica-gevaar-door-warmere-oceaan

Datiranje pomoću radioaktivnog ugljika i kisika pokazalo je da se koncentrične isklesane linije na ljusci pojavljuju svake godine i korištene su za određivanje starosti životinje. Utvrđeno je da živi i do dvadeset godina. Inače, Antarktika je okružena ogromnim područjima po kojima pliva morski led, led od smrznute morske vode (zbog slanosti, more se smrzava na -1,8 °C) i gdje se razvio jedan od najbogatijih ekosustava na svijetu. Antarktika okružuje južni pol Zemlje i na njemu nema stanovnika, no zbog brojnih specifičnosti tamo se stalno okupljaju brojne grupe znanstvenika.

Tekst: Ojdana Koharević

Foto: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1874778715000100#f0025

https://www.mo.be/artikel/mosselen-op-antarctica-gevaar-door-warmere-oceaan

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije