Shadow

‘Sinbadom’ na put oko svijeta

Nekad su poznati moreplovci  parobrodovima obilazili zemaljsku kuglu, a u nedjelju navečer je iz splitske lučice ‘Labud’ na plovidbu oko svijeta modernom jedrilicom ‘Sinbad’ krenula grupa avanturista. Projekt koji se planirao godinama ‘Sinbad-jedrima oko svijeta’ okupio je ljubitelje mora i jedrenja koji na taj način žele upoznavati svjetske luke, te pronositi ime Dalmacije po svijetu.

Na brodu su tri bračna para; Marin Ružić i Marica Visković, Leo Lemesic i Irena Horvat, te Matko Pavković i Petra Lemešić. Pridruženi članovi posade za prvu etapu su Luka Plosnić, Nina Barač, Kruno Tkalčec i Jozo Čurić.

Što za njih znači ovo putovanje za gorgonija.com priča Matko Pavković. –Svi volimo more, a Leo i ja smo već bili na takvom putovanju prije 12 godina, tada se to zvalo ‘Sharedreams’ i pomislili smo zašto to ne bi ponovili. S obzirom da je riječ o vrlo zahtjevnom projektu, pripreme su trajale godinama. –kaže Matko.

Jedrilica ‘Sinbad’ opremljena je najsuvremenijom nautičkom opremom, osigurana modernim sigurnosnim sustavima, spremna za sve meteorološke uvjete. Kako je riječ o putovanju koje će trajati nekoliko godina, odvijat će se u etapama, u prvoj etapi ‘Sinbad’ će zaploviti preko Atlantika, a zatim se zaustaviti u Mexicu. Potom će  čekati povoljne meteorološke uvjete kako bi mogli krenuti preko Pacifika. Osim što je brod opremljen najsuvremenijom opremom, na ‘Sinbad’ je ukrcano na stotine kilograma hrane, svih ostalih potrepština bez kojih se ne može na takvu plovidbu.

-Svi smo iskusni ribolovci pa će nam oborita riba i jastozi biti stalno na trpezi, no zaželimo se mi i mesa, pancete, kiselog kupusa pa je sve ukrcano u frižidere. –priča Matko Pavković. Kako bi gušti bili potpuni Dalmatinci na put ne kreću bez neizostavnog dodatka jelima, maslinovog ulja, te na put oko svijeta s njima kreće i čak 200 litara ulja.

Na partencu se čekalo danima jer je cijeli tjedan obilježilo nestabilno vrijeme, no kad je anticiklona nadvladala ciklonu avantura je krenula. Upoznati nove krajeve, ali i predstaviti Dalmaciju i Hrvatsku u svjetskim lukama glavna je zvijezda vodilja ove ekipe, a kao pravi Dalmatinci na ‘Sinbadu’ su osim državne zastave i zastave Splita i Trogira, te ‘Hajduka’.

Na našem portalu gorgonija.com redovito ćemo izvještavati s ove plovidbe oko svijeta, nek’ im je dobro more i sretan povratak kućama.

Ojdana Koharević