Shadow

Plavo dugme (Porpita porpita)

Uz obale Kamenjaka – poluotoka na jugu Istre, 17. kolovoza 2023., pronađen je primjerak vrste Porpita porpita (plavo dugme).

Ovo lijepo i fotogenično stvorenje tirkizno plave boje slično je meduzi i izgleda kao jedan organizam, ali radi se o koloniji polipa (hidroida). Plavo dugme pripada razredu obrubnjaka (Hydrozoa), koljenu žarnjaka (Cnidaria) koje uključuje meduze, moruzgve i koralje, što objašnjava njegovu sličnost s meduzama.

Središnji dio organizma sastoji se od želatinoznog diska ispunjenog plinom koji mu omogućava plutanje na površini. Na donjoj strani diska nalaze se gonozooidi zaduženi za razmnožavanje i gastrozooid s usnim otvorom za hranjenje. Duž oboda diska pričvršćeni su daktilozooidi, hidroidi slični lovkama meduza, koji su zaduženi za unos hrane i hvatanje plijena pomoću žarnih stanica.

Plavo dugme je tipična pučinska površinska vrsta koja obitava u tropskim i suptropskim vodama Atlantskog, Tihog i Indijskog oceana te Sredozemnog mora, gdje se gotovo uvijek pojavljuje u velikim rojevima. U Jadranskom moru je relativno nova vrsta, što je vjerojatno posljedica globalnog  zatopljenja.

Hrani se planktonskim organizmima koji žive u njihovom dvodimenzionalnom površinskom ekosustavu, a on je pak omiljena hrana atraktivnog puža plavi zmaj (Glaucus atlanticus).

Kreće se pasivno uz pomoć morskih struja i vjetra pa ponekad dospije do obala, gdje nije prijetnja kupačima. Osobno sam isprobao djelovanje njegovih žarnih stanica na unutrašnjoj strani podlaktice i gotovo ništa nisam osjetio. Vjerojatno može izazvati tek lakšu iritaciju na osjetljivoj koži.

U stvari, jedini koji bi se eventualno trebali zabrinuti pojavom plavog dugmeta su vlasnici pasa jer prema članku na web stranici Veterinarske klinike u Broomeu, psi ih ližu i gutaju kada ih nađu na plaži, što izaziva ozbiljne simptome trovanja (povraćanje, gušenje, drhtanje i prekomjerno lučenje sline).

Primjerak na fotografijama imao je promjer diska 22 mm i ukupan promjer s raširenim lovkama približno 60 mm.

Tekst i foto: Marinko Babić

Izvori:

  1. Milišić, S. Jukić-Peladić: Glavonošci, meduze i bodljikaši, Školska knjiga, Zagreb, 2020.
  2. Turk: Pod površinom Mediterana, Školska knjiga, Zagreb, 2011.

https://en.wikipedia.org/wiki/Porpita_porpita

https://www.gbif.org/species/5185632/treatments

https://broomevet.com/porpita-porpita/

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije