Shadow

Predstavljen promotivno – edukativni video snimljen u sklopu projekta “More bez otpada”

Društvo sportske rekreacije “Jadranovo” službeno je predstavilo promotivno – edukativni video snimljen u sklopu projekta “More bez otpada”, u prostoru Gradske uprave Grada Crikvenice.

Konferenciju je otvorila Denisse Mandekić, viša savjetnica za gospodarstvo, turizam i projekte Grada Crikvenice. Navela je kako je projekt krenuo na inicijativu Grada Crikvenice čiji su predstavnici kontaktirali Društvo s prijedlogom da se uz njihovu pomoć prijave na natječaj koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kako je istaknula: “Grad je sufinancirao projekt, od Fonda je dobiveno nešto manje od 20.000,00 kn, dok je Grad financirao s preostalih 30.000,00 kn. Izuzetno nam je drago što je ova lijepa akcija rezultirala s više od 350 kg otpada koji je prikupljen s morskog dna u Jadranovu.”

Pozvala je pritom sve udruge koje imaju projektne ideje da se jave Odsjeku za gospodarstvo, turizam i projekte Grada Crikvenice kako bi im pomogli sa savjetovanjem i kreiranjem projektnog prijedloga. Cilj je pomoći udrugama kako bi mogle same financirati svoje aktivnosti iz EU fondova.

Rudolf Jožinec, koordinator projekta i potpredsjednik DSR „Jadranovo“ naveo je da su akcije bile zamišljene kako bi se prikupio otpad s morskog dna, ali i da se stekne uvid u vrsta otpada koja se stvara tijekom različitih godišnjih doba. Pritom je naglasio: „Kako bi senzibilizirali javnost o problemu zagađenja podmorja cijeli projekt je zaokružen s promotivno – edukativnim video uratkom koji podrobnije govori o svakoj akciji i količini prikupljenog otpada.“

Morana Mužinić, ispred škole ronjenja ScubaGene kazala je kako svi ronioci koji su se priključili nekada su i sami bili polaznici škole te su prisustvovali akciji iz različitih dijelova Hrvatske. Navela je kako je bilo lijepo pratiti smanjenje količine otpada sa svakom akcijom. U sve tri faze čišćenja čistilo se isto područje te se ovisno o godišnjem dobu moglo pratiti koja vrsta otpada je najprisutnija.  Kako ističe:” Nakon ljeta je turističkih rekvizita bilo nevjerojatno puno. Pronašli smo maske, disalice, mobitele, sunčane naočale što prije nismo nalazili. Drago nam je što je velikog krupnog otpada koji smo počistili u prvoj akciji, s daljnjim akcijama  bilo sve manje i manje.”

Na kraju konferencije prikazan je promotivno – edukativni video koji se može pogledati putem linka: Promotivno-edukativno video “More bez otpada”.

Sve detalje vezane uz projekt “More bez otpada” možete pratiti i putem službene Facebook stranice: Ronilačko društvo Jadranovo.