Shadow

Pastrva ima i u moru!

Pastrva je, učili smo to desetljećima u školi, jedna od slatkovodnih riba, no ova se stanovnica rijeka odnedavno pojavila i u moru pa su stručnjaci Instituta za oceaonografiju i ribarstvo iz Splita, pozvali sve one koji vide pastrve u moru, dokumentiraju ih kako bi se moglo  napraviti istraživanje o pojavi ovh riječnih vrsta i u morskim dubinama.

Jedan od stručnjaka koji godinama istražuje kretanja svih morskih stanovnika je dr sc Pero Tutman, s Instituta za oceanografiju i ribarstvo koji potvrđuje dobar odaziv ribara.

-Od prošle godine otkad smo odlučili pratiti pastrve u moru, prijavilo nam se 15 pronalazaka od Lovrana do Gradca, a vjerujemo da će ovaj broj biti i znatno veći – navodi dr sc Tutman.

Jedno od morskih područja na kojima se uz morske ribe znaju pronaći i one slatkovodne, je područje oko Neretve. Tamo se osim obične pastrve, te zubatka, kao i glavatica, no one ne ulaze u more svojevoljno, jer ne podnose zaslanjenu vodu niti more. Kako procjenjuju stručnjaci, najvjerojatnije ulaze u more zbog jakih riječnih struja, kao i zbog visokog vodostaja uslijed jakih kiša i otapanja snijega obično u veljači i ožujku, koja ih izbacuje u more.

Osim oko ušća Neretve, pastrve znaju biti viđene i u moru kraj Makarske.

Osim ovih pastrva koje uvijek izazivaju interes kad se pojave u moru, postoji i vrsta pastrva koja se već dugo uzgaja upravo – u moru.

– Riječ je o kalifornijskoj pastrvi koja se uzgaja i u slatkim vodama, a budući da joj odgovaraju vode relativno niske temperature s visokim udjelom kisika, uzgajališta pastrve uglavnom se nalaze u brdskim krajevima, u blizini rijeka i potoka koji omogućavaju stalan dotok svježe vode. Zato se uspješno uzgaja u Velebitskom kanalu. – napominje dr sc Tutman. Tehnologija uzgoja koncipirana je na način da oponaša prirodni životni ciklus pastrvskih populacija koje i u prirodi migriraju u more. Prva faza uzgoja odvija se u slatkim vodama, na jednak način kao i u slatkovodnom uzgojnom ciklusu uz napomenu da se za uzgoj koristi mlađ dobivena od visokoselekcioniranih jedinki koje su sposobne preživjeti promjene saliniteta prilikom transfera u more. Nakon izvaljivanja pastrva iz oplođene ikre, mlađ se uzgaja u slatkovodnim ribnjacima do mase od otprilike 100 g kada su spremne za prelazak u morsko stanište. -Zbog nagle promjene saliniteta i temperature, ovo je za ribe najstresnija faza uzgoja te prilikom prebacivanja u more može doći do značajnih gubitaka ukoliko uvjeti nisu optimalni. Upravo iz tog razloga uzgajališta se smještaju na područja poput Velebitskog kanala, gdje su zbog stalnog dotoka slatke vode salinitet i temperatura mora niži, objašnjava dr sc Tutman.

I uzgoj kalifornijskih pastrva je uvijek izazivalo zanimanje stručnjaka, a odnedavno posebnu pažnju s razlogom izaziva i pojava pastrva u morskim područjima. Sve nalaze pastrva u moru, ribari i svi drugi mogu prijaviti dr sc Tutmanu na email tutman@.izor.hr. Stručnjaci Instituta za ribarstvo i oceaonografiju će rado uvrstiti nove pronalaske, a mi s portala gorgonija.com, specijaliziranog za morske teme rado ćemo objaviti nova staništa pastrva u Jadranskom moru.

Tekst: Ojdana Koharević

Foto: Arne Hodalič

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije