Shadow

Pohani papagaj

Avantura kreće od nedavno, ponukan sve više člancima u medijima o ribljim vrstama koje su došle s toplijim vremenom krenem u istraživanje istih, naravno u gastronomske svrhe.

Kao i obično tražim novopridošlu ribu koju je lako uloviti, a da nema neku gastronomsku vrijednost kod nas, i da je prije svega ukusna a zanimljiva kao priča.

I tako pregledavajući na desetke informacija za oko zapne Papigača.

Pola svijeta je smatra gastro delicijom a pola je zabranilo za izlov radi njenog pozitivnog učinka na stanište koraljnih grebena.
Nakon kratkih i šturih informacija gdje je pronaći kod nas i gdje je najviše ima te kakav je naš zakon o njoj palim auto i upućujem se prema južnoj strani Pelješca ispod vinograda dingača.

U samu zoru zaranjam u potrazi za junakom naše priče i nakon kratkog pregleda terena primjećujem juvenilne primjerke a malo dalje dobivam i svoje prve dvije papige.

Kreću se sporo i plitko, idealna lovina manjom podvodnom puškom i ribolovcima bez nekog prethodnog iskustva, nalazim još par većih komada i uz upoznavanje novog terena zadovoljan izlazim van iz mora s kako kažu vrhunskom lovinom.

Moja greška je što sam je ponio doma bez da je očistim u moru jer zbog tvrde i velike ljuske je jako nezgodno čistiti doma u sudoperu, pa eto savjet je da se to obavi bez komplikacija..
Također papigače su poznate i po tome što mogu proživiti i do 20 godina te u tom vremenu hraneći se koraljima mogu “proizvesti” do 3 tone pijeska.

Doma sam istu filetirao i gornji dio filea odvojio te ga ispanirao na pariški način te pripremio za pohanje.
Pohana papiga ima nježno bijelo meso, meko i slatkasto te strukturom podsjeća na meso rakovice.

Nakon ovog gastro iskustva papiga je definitivno na mom jelovniku i ubuduće te odrasli komad ove ribe koju zovu “Nasretnijom ribom na svijetu” je svakako nezaobilazan komad za nisku a ovaj lagani recept u produžetku donosim i vama..

Pohana papigača u cornflakes pahuljicama

Za 2 osobe

-4 papigače 30cm duzine
-2 jaja
-0,100kg oštrog brašna
-Sol
-Papar
-ulje za pohanje
-0,200kg cornflakes pahuljica za paniranje

Priprema:

Nakon što smo file odvojili i očistili od kostiju i kože, dobro posušimo te začinimo.

Paniramo u brašno, istučena jaja i mješavinom sitnije i krupnije mrvljenog cornflakes-a.
Kod nje moramo malo pripaziti na temperaturu ulja i vrijeme pohanja (do 165°C/max 4min), da riba ostane sočna i meka.

Odmah nakon pohanja malo začiniti friškim limunovim sokom po paniranom odresku te pustiti 2 3 minute da se stinja..
Uz papigu ja poslužim krumpir salatu s malo kapule i kapara te rezane rajčice s domaćim maslinovim uljem.

Dobar tek!

Tekst i foto: Jadran Grančić