Shadow

Potonulo blago Jadrana

Iz tiska je izašlo treće izdanje knjige “Potonulo blago Jadrana” autora Danijela Frke, podvodnog istraživača, pisca i fotografa. Ovu uistinu fantastičnu knjigu s nestrpljenjem je iščekivala ronilačka populacija, ali i svi drugi koje zanima povijest i kulturna baština.

Novo izdanje knjige povećalo se do impozantnih 590 stranica s 1000 fotografija i opisuje ukupno 75 lokacija i zarona. Prvo izdanje knjige opisalo je 24 olupine, drugo 56, a sada je knjiga narasla na njih 75, s tim da neke olupine iz prošlih izdanja nisu više tu, kako bi napravili „mjesta“ za tridesetak novih lokacija. Prošlo izdanje „Potonulog blaga Jadrana“ bilo je apsolutni hit za domaće i strane ronioce (knjiga je prevedena na engleski, njemački i talijanski), a najnovije izdanje uspjelo je dodatno podignuti ljestvicu izvrsnosti.

Knjiga je podijeljena na poglavlja po geografskoj lokaciji olupina. Kao i u prošlom izdanju, svaka olupina predstavljena je uvodnom ilustracijom ili fotografijom na dvije stranice s osnovnim podacima i korisnim informacijama vezanim za ronjenje. Slijedi tekst s fotografijama kroz koje je prikazana njena povijest, način kako je dospjela na morsko dno te njeno današnje stanje. Težište nove knjige je na novovjekim olupinama i potonulim borbenim zrakoplovima te pokojim antičkim nalazištem, a sadrži i povijest o svakoj olupini kao „vremenskoj kapsuli“, priču zapisanu za budućnost koja ostaje dio atraktivnog mozaika blaga Jadrana.

„Oduvijek sam smatrao da podmorje Jadrana s potonulim olupinama predstavlja jedinstven hrvatski podmorski muzej. Zato je namjena ove knjige da bude Vašim vodičem kroz jedan dio tog hrvatskog podmorskog muzeja, da kod Vas probudi osjećaj ponosa na bogatu povijesnu i kulturnu baštinu koju imamo u podmorju našeg Jadrana, ali iznad svega, da upozori na potrebu čuvanja i kvalitetnog vrednovanja tog podmorskog blaga. “Potonulo blago Jadrana” je mali, ali konkretan prilog osnaženju hrvatske pomorske orijentacije, koji otvara vrata domaćim i stranim turistima – roniocima, posjetiteljima hrvatskog podmorskog muzeja, kako bi uživo mogli razgledati to naše blago. No za razliku od klasičnih muzeja u kojima su eksponati zaštićeni staklenim vitrinama pa nikome ne pada na pamet da iz njih nešto otuđi, u podmorskom muzeju razni suveniri su nadohvat ruke, pa je na savjesti voditelja ronjenja kao i svakog posjetitelja da se njihova posjeta ograniči isključivo na razgledavanje, fotografiranje i snimanje. Jačanje kolektivne svijesti o potrebi očuvanja naše podmorske baštine treba biti zadatak svakog ronioca koji posjećuje olupine“ – Danijel Frka.

Iz predgovora: „More uzima brodove, pretvara ih u olupine, ali ih ne usmrćuje. Morske dubine čuvaju ih od najstrašnije smrti u rezalištu ili najtužnije, propadanja na suhim dokovima gdje zauvijek nestaju. Nepomični na dnu mora brodovi i dalje plove u vremenu koje je davno stalo. Pričaju nam priču o jednom vremenu, o sudbinama svojih kapetana i mornara…“

Knjiga se može naručiti kod nakladnika – Naklada Val

Fotografije: Danijel Frka i Naklada Val