Shadow

Temperature mora u Hrvatskoj ruše rekorde

Slično kao i temperatura zraka, i temperatura mora iz godine u godinu raste tako da je prosječna temperatura mora u Hrvatskoj svake godine sve viša i viša. Razlog tomu su, naravno, klimatske promjene zbog kojih se prosječna temperatura zraka povećava koja, potom, ima utjecaj i na more. Na temperaturu mora velik utjecaj imaju i broj sunčanih sati kojih se u Hrvatskoj od početka ljeta izmjerio već veliki broj, smanjena količina padalina i smanjena količina vjetra koji miješa površinsko toplo more i dubinsko hladno objašnjavaju nam s portala temperatura-mora.hr.

Budući da je ovo ljeto izuzetno toplo, ne bi nas trebalo čuditi ako temperature mora u Hrvatskoj ove godine sruše sve rekorde.

Rekordna temperatura mora u Hrvatskoj zabilježena je 30.7.2015. godine na Mljetu u Malom jezeru kada je temperatura mora iznosila čak 31.1°C. Temperatura mora na Mljetu trenutno iznosi 29.3°C, a s najavom toplog i sunčanog vremena neminovno je da će temperatura mora u Malom jezeru na Mljetu još i rasti. Trenutno najzanimljivije temperature mora za pratiti su temperatura mora u Puli i temperatura mora u gradu Krku gdje je razlika između trenutne i rekordne temperature mora unutar jedne decimale.

Na pitanje hoćemo li dočekati rekordne temperature mora ovoga ljeta s temperatura-mora.hr nam objašnjavaju da će na to utjecati velik broj faktora, ali da ćemo prema njihovim prognozama ovo ljeto na Jadranu zabilježiti nekoliko lokalnih rekorda temperature mora u Hrvatskoj dok ćemo za najvišu temperaturu mora ikada zabilježenu u Hrvatskoj možda morati pričekati još koje ljeto.

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije