Shadow

Kako odabrati prvu pušku?

Budući da me dosta ljudi na privatne poruke pita koju pušku odabrao za  POČETNIKA pokušati ću “ukratko” objasniti MOJE viđenje problema i pojasniti što bi i zašto JA odabrao.

Dakle govorimo o POČETNIKU, osobi koja nema baš previše iskustva i/ili znanja (ako i ima uopće) o podvodnom ribolovu. U ovom odabiru su bitne dvije komponente, a to su SPOSOBNOST podvodnog ribolovca da uhvati ribu i alat kojim to radi tj. podvodna puška i njene MOGUĆNOSTI.

Prva komponenta je SPOSOBNOST početnika i ona je HENDIKEP za istog jer je na vrlo niskom nivou. Druga komponenta je ona koja može donijeti nekakvu prednost u ribolovu za POČETNIKA, a to je odlična puška koja pruža više MOGUĆNOSTI – brzinu i domet.

Ukoliko POČETNIK odabere pušku smanjenih MOGUĆNOSTI, automatski ima DVA HENDIKEPA! Dakle svakako nisam pobornik danas po meni već “staromodnih” i “zaostalih” teorija da treba početi sa slabijim (budimo realni i lošijim) puškama dok se ne naučimo loviti.

Ribe je u odnosu na zadnjih par godina definitivno manje i taj trend opadanja se progresivno nastavlja. Proporcionalno tome ŠANSA POČETNIKA da će uloviti nekakvu ribu značajno OPADA. A i riba je “školovanija” i drži se dalje, na većoj udaljenosti.

Meni je DANAS kao podvodnom ribolovcu s određenim iskustvom i vještinama, koji lovi sa odličnim, vrhunskim puškama, najboljim koje se na tržištu TRENUTNO mogu nabaviti JAKO TEŠKO vidjeti, a kamoli uloviti dobar komad ribe.   A sad zamislite kako je POČETNIKU koji lovi sa sa puškom lošijih MOGUĆNOSTI…

Pokušati ću to pojasniti na banalnom primjeru… recimo da se krenete baviti lovom divljih svinja i sad vam netko savjetuje da istu, s obzirom da ste POČETNIK, prvo pokušate uloviti sa lukom i strijelom koje ste napravili u garaži, dok se naučite, a dok isti taj koji vam je to savjetovao lovi sa moćnom puškom sa noćnom optikom.

Isti taj lovi sa kilometra, a vama sa nikakvim iskustvom i znanjem savjetuje da isto to ulovite sa kojeg metra dosta slabijim oružjem.

Meni to nema smisla, a vama…?   Valjda bi trebalo ići obrnuto, zar ne?

Ako ni ovaj primjer nije dovoljno banalan evo još jedan:

Zamislite da ste tek položili vozački ispit i da ste POČETNIK u vožnji, sigurno bi vam lakše bilo voziti modernije auto sa boljom opremom i sa više MOGUĆNOSTI, koji gotovo skoro sve radi sam, nego neki recimo stojadin koji jedva ubaci u brzinu, makar on bio i nov. O sigurnosti neću dalje ni pričati… vjerujem da ste do sad razumili poantu i moj način razmišljanja.

Dakako da je pri odabiru puške za POČETNIKA kao i za VRHUNSKOG podvodnog ribolovca limitirajući faktor uglavnom CIJENA same puške. Ali cijena limitira obojicu, ne samo početnika!

Ako vrhunski podvodni ribolovac nema novca za kupiti najbolju pušku koja se nudi, sigurno će odabrati najbolju za novac kojim raspolaže. Sigurno neće kupiti najslabiju i najjeftiniju iako ima znanje kojim može lakše uloviti ribu od POČETNIKA!

Tako da, ukoliko ste POČETNIK i financijske mogućnosti vam to dopuštaju – KUPITE NAJBOLJU PUŠKU KOJU SI MOŽETE PRIUŠTITI !

Ona je ta koja vam daje bar nekakvu PREDNOST u vašim početcima bavljenjem podvodnim ribolovom. Sigurno nećete pogriješiti!

P.S.: Ako odmah u početku kupite najbolju pušku koju možete priuštiti, nećete bar neko vrijeme u budućnosti imati potrebu prodavati te slabije i neadekvatne puške za POČETNIKE i nastaviti potragu za nečim što vam treba – BOLJOM PUŠKOM!

Tekst i foto: Teo Maksimović