Shadow

Od 15. svibnja krenula sezona mjerenja kakvoće mora

Temperatura mora za mnoge još uvijek nije za kupanje, no čistoća mora na većini plaža u  Splitsko dalmatinskoj je – izvrsna. Potvrđuje nam to dr.sc. Tatjana Puljak iz Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije jer je ovaj Zavod od ponedjeljka 15.svibnja krenuo s redovitim mjerenjem kakvoće mora.

U cijeloj županiji su 162 lokacije na kojima se prati čistoća mora, a svake godine najviše pažnje stručnjaka i javnosti izazivaju kaštelanske plaže jer je na nekima od njih proteklih godina bilo zabilježeno onečišćenje mora te kupanje nije bilo preporučljivo.

Čistoća mora na plažama u Splitsko-dalmatinskoj županiji prati se tijekom sezone kupanja u zadanim intervalima, a u skladu sa standardima propisanima Uredbom o kakvoći mora za kupanje. Dr.sc. Puljak napominje kako su zadovoljni što se broj mjesta za uzorkovanje mora ne smanjuje.

-Kakvoća mora procjenjuje se korištenjem metoda ispitivanja mikrobioloških parametara. Mikrobiološki pokazatelji koji se prate u moru su Escherichia coli i enterokoki. Kakvoća mora za kupanje procjenjuje se temeljem rezultata za oba parametra i ocjenjuje na temelju onoga pokazatelja koji ima lošiju vrijednost, prema njemu se određuje ocjena, a ta ocjena se u prikazu za javnost označava obojanim kružnim simbolom.-objašnjava dr.sc.Puljak.

S obzirom na onečišćenja prošlih godina oči struke i javnosti s razlogom su uperene na kaštelanske plaže, posebno Torac i Kamp i Gojača, a uz to prati se kakvoća mora na ostalim kaštelanskim plažama Baletna u Kambelovcu, Puntica i Šoulavy te Miljenko i Dobrila u Lukšiću, Đardin i Palace u Starom, Gabine u Štafiliću i Resnik.

Za svaku od 162 plaža u Splitsko dalmatinskoj županiji, tijekom ispitivanja kakvoće mora daju se ocjene, a one mogu biti izvrsno, dobro, zadovoljavajuće ili nezadovoljavajuće. Ova zadnja ocjena znači kako nije preporučljiva za kupanje.

– Rezultatima ispitivanja kakvoće mora doista možemo biti zadovoljni jer su podaci  naše Splitsko dalmatinske županije, kad je u pitanju čistoća mora za kupanje, uvijek na visokoj razini. Lani je tako godišnje ocjene ‘izvrsno’ imalo čak 94,4 posto plaža.-naglašava dr.sc. Puljak.

Onima koji brinu o kakvoći mora uvijek je glavni cilj zaštita zdravlja kupača, a prateći kakvoću mora žele zadržati prirodne karakteristike i ljepote mora, zaštitu okoliša, te voditi računa o upravljanju plažama na održiv načina.

Dokaz kako ova nastojanja nisu tek ‘mrtvo slovo na papiru’ je i projekt ‘Eurobath’ , kojega financira Hrvatska zaklada za znanost. Ovaj projekt, kako smo pisali na našem portalu gorgonija, https://gorgonija.com/2022/10/31/more-u-kastelima-sve-cisce/  osmislio je i vodi dr.sc. Slaven Jozić, znanstveni suradnik u Laboratoriju za mikrobiologiju Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, a u projektu sudjeluju i znanstvenici i stručnjaci iz još nekoliko institucija: Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Zavoda za javno zdravstvo iz Rijeke, Zadra, Splita i Dubrovnika, Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu te Ericsson Nikola Tesla iz Splita.

Tako su stručnjaci okupljeni u ovaj projekt zaključili kako kakvoća mora na kaštelanskim plažama zadnja 2-3 ljeta nije u potpunosti zadovoljavajuća, no optimistično zvuči podatak da je mnogo bolja od prošlih godina.

S obzirom na sve veći broj turista na našim plažama, te činjenicu da je na plažama već od kraja travnja sve više ljudi, nadajmo se da ćemo ove godine slušati, čitati, a i pisati kako je Jadran pri samom vrhu ljestvice najljepših i najčišćih mora u Europi.

Tekst: Ojdana Koharević

Foto: Luka Kolovrat

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije