Shadow

DVOSTRUKI LAŽNI PAŠNJAK

Poluvoj, formiran dovoljno daleko od kraja konopa, prebaci se preko grede ili provuče kroz kariku te presavije prema krajevima. Živi kraj konopa predvidi se nešto dužim od presavijenog poluvoja, kako bi se njime kasnije mogao napraviti štip. Na mrtvom kraju konopa formira se voj čiji je mrtvi kraj ispod živog kraja (sl. 1)

te kroz njega provuče pripremljeni poluvoj, odozdo, i nasloni preko mrtvog kraja konopa (sl. 2).

Mrtvi kraj konopa malo se izdigne kroz petlju poluvoja i između njega i petlje uglavi štip živog kraja (sl. 3).

Krajevima poluvoja u jednoj i mrtvim krajem konopa u drugoj ruci, grop se zategne (sl. 4).

Odvezuje se potezanjem štipa i tada se cijeli konop oslobodi s karike ili grede.

Pravilno vezan i dobro zategnut čvrst je i pouzdan. Prednost nad sličnim gropovima mu je u tome što se grop razveže jednim trzajem i oslobodi cijeli konop. Ovaj trik koristili su i prilikom snimanja starih vesterna gdje bi dresirali konja koji je na zvižduk zubima potegao štip, dakle, odvezao grop i oslobodio uzdu te prišao jahaču.

Premda se vezivanjem ovog gropa formira dvostruka petlja na kraju konopa, ne koristi se u tu svrhu. Do punog izražaja dolazi kada je mjesto vezivanja konopa visoko za normalno odvezivanje, na primjer kada se vezani predmet podigne dizalicom, a zatim ga je potrebno osloboditi. Za odvezivanje priveznog konopa s karike na visokoj obali iz broda, ovo je idealan grop.

 

Tekst i foto: Damir Višić