Shadow

Studenti Fakulteta prirodnih znanosti u Puli osvojili drugo mjesto

Studenti Fakulteta prirodnih znanosti u Puli Iris Matulja i Adrian Brajković osvojili su drugo mjesto na ovogodišnjoj sportsko-znanstvenoj manifestaciji ‘Primatijada 2023’ održanoj u Ohridu od 28.4. do 3.5. Studenti su ovaj veliki uspjeh postigli radom ‘Život nakon smrti: raznolikost makrofaune uginulih periski, Pinna nobilis  (Linnaeus, 1758) s juga Istre’.

Uz njih sudjelovali su i Ena Radić Manestar i Aleksandar Mijojlić s radom ‘Ishrana morske mačke bljedice Scyliorhinus canicula (Linnaeus, 1758) u Medulinskom zaljevu, Istra.’

Adrian Brajković nedavno je u Vinkuranskoj vali, nedaleko Pule, na dubini od 2 metra pronašao živu perisku. Ovim je pronalaskom razveselio kolege i profesore, ali i javnost, a dijeleći dojmove za čitatelje portala gorgonija.com kazao je kako s kolegicom radi na projektu upravo za natjecanje na Ohridskom jezeru:
-Kolegica Iris Matulja i ja radimo na projektu za Primatijadu, natjecanje prirodoslovnih fakulteta s Balkana u sportu i znanosti koje se ove godine održava na Ohridskom jezeru. Tema našeg projekta je raznolikost makrofaune na i unutar ljuštura uginulih periski vrste Pinna nobilis. Prilikom jednog terenskog rada gdje smo uz pomoć profesora vadili i analizirali ljušture periski uz dozvolu Ministarstva, naletio sam na jednu živu jedinku u ogromnom groblju mrtvih.- govori Adrian.

Kako je nedavno rekao prije nekoliko godina to i ne bi bila velika stvar, ali nakon masovnog pomora ove vrste pronalazak žive periske puno znači javnosti, a posebno struci. -Kolege mi isprva nisu vjerovali, ali nakon što sam im pokazao snimku bili su ugodno iznenađeni, kao i ja. Nadam se da ćemo naći još ovih predivnih školjkaša, jer nakon odrastanja s njima posvuda, sada se more osjeća praznije i nepotpunije. – kazao je Adrian.
Fakultet je upisao jer je cijeli život u moru, bavi se podvodnim ribolovom i obožava ronjenje na dah i činilo se nekako prirodno da nakon srednje škole nastavi u ovom smjeru.
Sada je i nakon ove vrijedne nagrade na ‘Primatijadi 2023.’ Adrian zajedno s kolegama s Fakulteta prirodnih znanosti u Puli još jednom dokazao da znanost o moru ima perspektivne, mlade ljude, a buduće stručnjake kojima čestitamo te želimo još mnogo ovakvih nagrada i pronalazaka poput žive periske u Vinkuranskoj vali.

Ojdana Koharević