Shadow

Priča o ugoru i brudetu

Jednom zgodom u zimu, za  malo jačeg juga ulazim u more, naravno puška spremna volje imam ali vrijeme radi protiv mene.

More mutno vidljivost jedva 4 metra i već u startu mi je jasno da se nemam čemu nadati jer tada još nisam dobro poznavao da je to vrijeme idealno za jednog drugog predatora u plitkom, naravno riječ je o lubinu, međutim zvijezda naše današnje priče je potpuno druga vrsta ribe.

I tako frustriran slabom vidljivosti i manjkom ribe pošto je more hladno skinem bateriju sa pojasa i krenem po rupama, još nedovoljno iskusan i loš sa lovnom dubinom krenem češljati plićak u potrazi za hobotnicom međutim umjesto krakena nakon xy rupa naletim na nešto čudno.

Iz mraka rupe me gleda velika špicasta glava s okruglim očima, meni do tada nepoznate ribe, zapravo ribe koja ne izgleda ko riba.

Pošto sam tada još bio mrtvi početnik koji nije siguran u što smijem pucati  a što ne, pustim tu mističnu ribu na miru  i nastavim avanturu, naravno avantura je završila s još jednom zimskom nulom od lova u nizu ali željom da riješim misterij one viđene beštije koja vreba iz mraka rupe.

I tako istraživanjem po bespućima interneta jer naravno nemam koga upitati o čemu se radi naletim na UGORA, ribu koja svojom bojom, oblikom i kretanjem kod puno ljudi izaziva strah i velika je nepoznanica.

Međutim godinama kasnije i uživanjem u moru i istraživanje svog profesionalnog kuharskog poziva spoznajem da je tada u toj rupi živilo biće dobroćudne i plahe naravi, riba bez koje niti jedan brudet nije brudet, snježno bijelog mesa i karakteristočnog okusa koji samo ugor ima.

Pa tako da ga vec u starom rimu Apicije spominje u svojim zapisima, pečenog na ražnju  omotanog kao jegulja oko štapa, kasnije aromatiziran garum umakom.

Nadalje spoznajem da u svim državama sredozemlja se spominje u kultnim receptima kao što je francuski bouillabaisse, portugalski calderiade, talijanskim brudetima, te je njegova uloga kralja od toća u mojim receptima nezamjenjiva, te da morski brudet bez obzira na raznolikost ribe bez ugora nema dušu.

I danas mi je drago kad iz mraka rupe me pogledaju oči te ribe, shvatim da i mark u morskim dubinama koliko god strašan bio čuva mit KRALJA strašnog izgleda i plahe naravi koji stoljećima kroji gastronomiju na mediteranu.

 

MORSKI BRUDET

1 KG UGORA SJEČENOG NA ZVONA

0,500 KG KAPULE

0,120 KG ČEŠNJAKA

1 KG MJEŠANE ŠKARPUNADE

0,2 L BIJELOG VINA

0,400 KG OMEKŠALE RAJČICE ILI PELAT OD RAJČICE

0,2 L PROŠEKA

KAPARI

KVASINA

ZAČINI

PRIPREMA:

Priprema je relativno lagana, komade ugora malo nabrašnimo te na vrućem ulju zapržimo u teći u kojoj ćemo kuhat brudet, kad se sva riba isprži, na ulje isto ulje se baci kapula i češnjak da se brašno s aromom ribe koje se uhvatilo za dno posude odlijepi ili deglazira vodom iz povrća.

Kada povrće uvene vratiti ugora u posudu, složiti komade ostale ribe, dodati vino te nakon kratkog pirjanja dodati rajčicu  prošek i začine.

Kuhati vrlo kratko do nekih 15 minuta to vrijeme će biti dovoljno da se riba skuha a ne raspadne.

Dodati po želji malo vinskog octa ukoliko želimo nešto kiseliji brudet, i napomena da se ne mješa sa žlicama da se riba ne raspadne.

Poslužiti s palentom ili prilogom po želji.

U brudet se mogu dodati i lovor, ružmarin, timjan ili već začini i arome koje inače volite.

 

Tekst: Jadran Grančić

Foto: Jadran Grančić i Luka Kolovrat