Shadow

Vjetrovi mijenjaju plažu Zlatni rat

Popularna plaža Zlatni rat u Bolu na Braču oduvijek plijeni ljepotom te je s razlogom omiljeno mjesto turista, no ova je plaža posebna i zbog toga što zbog morskih struja i vjetrova često mijenja oblik. Događa se to nekoliko puta tijekom godine, popularni vrh plaže zna biti okrenut, a upravo to se dogodilo i posljednjih dana.

Zlatni rat je i zbog toga zanimljiv javnosti, ali i znanosti pa dr.sc. Ivica Vilibić s Instituta Ruđer Bošković; objašnjava zbog čega dolazi do takvih promjena na popularnoj plaži: – Za fenomen pomicanja vrha plaže Zlatni rat zaslužni su njezin oblik, otvorenost prema valovima i promjenjivost vjetrova koji pušu nad tim područjem. Zlatni rat je vrlo zanimljiva plaža, jedinstvena na našim otocima, nastala je taloženjem sedimenata s Vidove gore koja je točno iznad plaže.-kaže dr.sc.Vilibić.

Plaža je bogata oblutcima zbog valova od juga i od maestrala,te drugih zapadnih vjetrova kao što su lebić i tramontana. -Oblik plaže je takav da, kad joj prilaze valovi od juga, zapadni dio plaže je zaštićen, a kad joj prilaze valovi od maestrala i tramontane, njezin istočni dio je zaštićen. S obzirom na duljinu privjetrišta, dijela mora nad kojim puše vjetar i na kojem se razvijaju valovi, valovi mogu biti značajni i imaju dovoljnu snagu da pomiču i povlače oblutke na plaži. Stoga se i vrh same plaže pomiče prema istoku ili prema zapadu, ovisno o tome koji vjetar puše.- objašnjava dr.sc. Vilibić.

Tako će omiljeni Zlatni rat i dalje privlačiti pažnju svih, onih koji je zbog ljepote, čistog mora posjećuju ljeti, znatiželjnika koji sa zanimanjem prate mijenjanje izgleda plaže, te znanstvenika koji istražuju ovaj prirodni fenomen na popularnoj plaži.

Tekst: Ojdana Koharević

Foto: visitbrac; dalmatia.hr