Shadow

Pronalazak žive periske u Vinkuranskoj vali

Pronalazak žive periske u Vinkuranskoj vali, nedaleko Pule koju je na dubini od 2 metra otkrio Adrian Brajković, student Fakulteta prirodnih znanosti u Puli, razveselio je javnost i struku, a zbog pronalaska posebno je sretan Adrian te je samo za naše čitatelje portala gorgonija.com  podijelio dojmove:

-Kolegica Iris Matulja i ja radimo na projektu za Primatijadu, natjecanje prirodoslovnih fakulteta s Balkana u sportu i znanosti koje se ove godine održava na Ohirdskom jezeru. Tema našeg projekta je raznolikost makrofaune na i unutar ljuštura uginulih periski vrste Pinna nobilis. Prilikom jednog terenskog rada gdje smo uz pomoć profesora vadili i analizirali ljušture periski uz dozvolu Ministarstva, naletio sam na jednu živu jedinku u ogromnom groblju mrtvih.- govori  Adrian.

Prije nekoliko godina to i ne bi bila velika stvar, kaže Adrian, ali nakon masovnog pomora ove vrste pronalazak žive periske znači puno. -Kolege mi isprva nisu vjerovali, ali nakon što sam im pokazao snimku bili su ugodno iznenađeni, kao i ja. Nadam se da ćemo naći još ovih predivnih školjkaša, jer nakon odrastanja s njima posvuda, sada se more osjeća praznije i nepotpunije. – iskreno će Adrian.

Inače, upisao je ovaj fakultet jer je cijeli život u moru, bavi se podvodnim ribolovom i obožava ronjenje na dah i činilo se nekako prirodno da nakon srednje škole nastavi u ovom smjeru. -Jedva čekam nastaviti istraživanje i vidjeti što će nam sve more još donijeti!- poručuje Adrian.

Ova lijepa vijest iz Istre itekako je optimistična s obzirom na stalnu ugroženost periski u Jadranu, a entuzijazam profesora pulskog Fakulteta prirodnih znanosti i studenata poput Adriana i njegovih kolega najbolja je potvrda da budući znanstvenici uz pomoć mentora s posebnim interesom uče i brinu o okolišu.

Tekst: Ojdana Koharević

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije