Shadow

Medicinski priručnik za ronioce

U prodaji je knjiga koju bi svaki ronilac trebao imati u svojoj ronilačkoj opremi – “Medicinski priručnik za ronioce” na jednostavan i precizan način donosi sve što novi, ali i oni iskusni ronioci moraju znati, ako se žele baviti ronjenjem na siguran i odgovoran način.

Autor knjige, dr. Mario Franolić, specijalist je hitne medicine, liječnik podvodne i hiperbarične medicine te mentor u Zavodu za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC Rijeka. Uz bogato iskustvo u hitnoj medicini, medicinskim edukacijama i ronjenju, dr. Franolić napisao je ovu knjigu kako bi podigao svijest o zdravstvenim izazovima s kojima se suočavaju ronioci i predstavio najnovije znanstvene spoznaje i praktične savjete za ronioce.

Ova knjiga daje savjete o prevenciji i liječenju ronilačkih bolesti, ali i o ronjenju (ograničenjima u ronjenju) s bolestima s kojima velik dio populacije svakodnevno živi. Ona na razumljiv i pregledan način pruža detaljne informacije o postupcima liječenja u slučaju potrebe, prvoj pomoći unesrećenim roniocima te svim postupcima i pravilima kojih se ronioci trebaju pridržavati kako bi smanjili mogućnost incidenta na minimum.

“Ronjenje je kao jahanje. Konj će Vas zbaciti kad-tad, samo je pitanje koliko ga puta prije toga morate uzjahati.” (Dr. Bill Hamilton)

Znamenita rečenica dr. Hamiltona jedna je od najznačajnijih poruka svakome tko roni ili namjerava roniti, bez obzira na iskustvo. Ona jasno govori o rizičnosti ronjenja te potrebi velikog opreza, promišljenosti, dobre procjene, vrhunske edukacije. Trebalo bi joj samo dodati da su vojna i tehnička ronjenja poput rodea!

Međutim, cilj ove knjige nikako nije odgovoriti bilo koga od bavljenja ovim atraktivnim sportom. Naprotiv, cilj je edukacijom i prevencijom osigurati uživanje u podmorju bez posljedica za zdravlje ronilaca.

S medicinom ronjenja sreo sam se prvi put ranih 80-tih godina 20. stoljeća i tada sam shvatio da će to biti jedan od glavnih pravaca mog budućeg stručnog usavršavanja. Najprije u dodiplomskoj nastavi na Medicinskom fakultetu, potom tijekom odsluženja vojnog roka u bazi u Divuljama. Postao sam ronilac, potom i liječnik u postrojbi podvodnih specijalih snaga. Ronioci su postali jedan od najvažnijih segmenata moga stručnog usavršavanja. Upoznao sam vojnu i civilnu primjenu liječenja rekompresijskom terapijom i hiperbaričnom oksigenacijom, osjetio adrenalin pod morem, u ronilačkom tornju i podmornici i poželio ostati u tom svijetu. Ta želja se još više pojačala na specijalizaciji urgentne medicine i dodatnim školovanjem u SAD. U Milwaukee sam otišao na edukaciju iz podvodne medicine na poticaj članova Cousteau-ovog tima koji su snimali dokumentarni film u Dalmaciji.

Kada sam dobio poziv redakcije magazina SCUBALIFE da im se od prvog broja pridružim kolumnama o roniocima  važnim medicinskim temama, s oduševljenjem sam prihvatio mogućnost da roniocima približim razmišljanja liječnika medicine ronjenja. Od tada, sve do danas, kolumne su bile redoviti dio magazina. Skupilo se tako puno obrađenih tema spremnih da se, uz male prilagodbe, uobliče u knjigu. Ona nije originalno znanstveno djelo. Tekstovi su nastali na informacijama iz brojne stručne i popularne literature, na vlastitim iskustvima stečenim u liječenju više od 500 ronilaca tijekom više od 3 desetljeća, kao i u diskusiji s kolegama iz struke. Neke teme su i dalje otvorene i biti će još dugo. Napredak u medicinskoj znanosti nije puno izmijenio u pristupu liječenju nastradalih ronilaca, ali kontinuirano stičemo nova saznanja o uzrocima i mehanizmima nastanka disbaričnih i drugih ronilačkih bolesti koje danas shvaćamo bitno drugačije i s puno više upitnika, a tome prilagođavamo ono najbitnije – preventivu. Iskustvo i statistika godinama nam pokazuju da je broj nastradalih ronilaca puno manji od očekivanog upravo zbog tih saznanja i sazrijevanja ronilačkih liječnika, instruktora i opće ronilačke populacije.

Tome, zapravo, treba poslužiti i ova knjiga. Namijenjena je prije svega svim roniocima, prilagođena njima razumljivom jeziku. Ne sumnjam da će i mnogi liječnici i medicinske sestre kojima su ronilački incidenti u opisu posla naći dosta interesantnih bazičnih informacija, a time i putokaz za istraživanje stručne fundamentalne i medicinske literature za one koji žele više i koji se i sami žele profesionalno usmjeriti ka medicini ronjenja. – iz Uvoda

 

Nakladnik je Indux media (Scubalife), a svoj primjerak možete naručiti OVDJE.