Shadow

Travanjske hladnoće bilo je i prošlih godina

Olujna i orkanska bura na moru, snijeg u kontinentalnim predjelima, minusi i snijeg u Zagori nadomak obale, ponovno izazivaju čuđenje i komentare ‘ovo nikad nije bilo’ no slične vremenske neprilike u travnju znale su se događati i prošlih godina.

Tako je otprilike u ovo vrijeme prije točno osam godina ciklona donijela zimski ugođaj za Uskrs u Lici, Gorskom kotaru, na Učkoj, ali i dijelovima Dalmacije. Tako je snijega bilo na imotskom području i to već između 300 i 400 metara nadmorske visine, a u područjima iznad 700 metara snijega je lokalno bilo više od 30 centimetara. Snijega je te godine nakratko bilo na Vidovoj Gori na Braču i u najvišim dijelovima Kozjaka, na Mosoru te na Biokovu. Iste godine zahladilo je u drugom dijelu travnja, 18.travnja je pao snijeg na dalmatinskim planinama, u zaleđu Kvarnera, te na Platku.

Hladni travanj zabilježen je i u godini prije, sredinom mjeseca, tako je snijeg u travnju 2014.godine zatrpao dijelove Like, Papuka, a hladni val u travnju donio je pravi zimski ugođaj na Mosoru i Biokovu. Tih travanjskih dana na Jadranu je puhala olujna i orkanska bura, s udarima jačim od 160 kilometara na sat.

I 2012. godina koju smo zapamtili po velikom snježnom nevremenu u veljači donijela nam je zimski ugođaj i u travnju. Tako je ciklona zabijelila Uskrs, u noći sa 7. na 8. travnja hladni val je zahvatio kontinentalne krajeve, ali spustio se i do juga, zabijelile su se planine, ali  i područja nadomak obale.

Zimski ugođaj donio je i travanj 2011. godine, a to je zahlađenje posebno bilo iznenađujuće jer je početak travnja bio u znaku pravih proljetnih temperatura, višim od 20 stupnjeva. No, u drugom dijelu mjeseca zabijelile su se planine, ali i nizine, Na Jadranu je zapuhala jaka i na udare orkanska bura, te osjetno ohladila zrak, u priobalju je bilo svega par stupnjeva iznad nule.

Meteorološke bilješke otkrivaju i snježni travanj 1997. godine, a posebno su ga zapamtili Dubrovčani kada je u noći sa 16. na 17.04.1997. u Dubrovniku pao snijeg.

Hladno s mrazom i burom bilo je tog travnja i u cijeloj Dalmaciji pa su Dalmatinci navikli na proljeće u travnju iz ormara ponovno izvlačili toplu odjeću i obuću. Baš kao i 26 godina nakon hladnoga travnja 1997.godine koju su mnogi zaboravili tvrdeći kako ‘ovakve hladnoće u travnju nikada nije bilo’. Bilo je i bit će, a vrijeme će uvijek izazivati pažnju, ali i čuđenje poput hladnoće u travnju ove godine.

Tekst: Ojdana Koharević

Foto: Marijo Foretić