Shadow

Danas je Svjetski dan voda

Danas se obilježava Svjetski dan voda, a Hrvatska se može pohvaliti izvrsnim brojkama jer prema istraživanju Eurostata, naša zemlja ima najviše zaliha vode po glavi stanovnika u EU (s dugoročnim prosjekom od 27.330 m3 po stanovniku), dok je po UNESCO-vom izvješću o dostupnosti vode i bogatstvu izvora Hrvatska među prvih pet u Europi i među 40-ak najbogatijih zemalja svijeta.

Ove godine Svjetski dan voda slavi jubilej – 30 godina obilježavanja, Opća skupština UN rezolucijom iz 1993. godine odlučila je da se upravo 22. ožujka svake godine obilježi kao Svjetski dan voda.

Bogatstvo vodnih resursa koje imamo mi u Hrvatskoj, svakodnevno je na žalost, na udaru neodgovornih pojedinaca ili tvrtki koji bacanjem opasnog otpada uništavaju rijeke, potoke, jezera. Na sreću, Europa je posljednjih godina uložila znatne napore u poboljšanje kvalitete vode, pročišćavanje otpadnih voda i zaštitu svojih morskih i slatkovodnih staništa i vrsta. Danas se politike EU bave nizom raznovrsnih pitanja koja se tiču vode, kao što su voda namijenjena za ljudsku potrošnju, komunalne otpadne vode, kvaliteta vode za kupanje, plastični proizvodi za jednokratnu uporabu, industrijske emisije i opasne kemikalije.

Uz to, važna je i odgovornost svakoga od nas, jer čuvajući okoliš i vode, čuvamo i svoje zdravlje.

Uz Svjetski dan voda evo i nekoliko zanimljivih činjenica o vodi:

  • godišnje, svaki čovjek popije oko 1.000 litara vode.
  • ako svaku sekundu kapne voda iz pokvarene slavine godišnje iscuri čak 760 litara vode!
  • dnevno, jedan Europljanin potroši 190 litara vode.
  • za jednu kupku potrebne su 254 litre vode, a tijekom tuširanja potroši se od 35 do 100 litara vode.
  • za jedno puštanje vode u wc-u potrebno je otprilike 8 litara vode, a ista količina vode potroši se kod pranja zubi.
  • svakog dana prosječno kućanstvo potroši oko 50 litara vode na ispiranje wc-a
  • jedan od šest ljudi na Zemlji nema dnevnih 20-50 litara osigurane svježe vode
  • svakodnevno od posljedica nedostatka vode umire 3.800 djece.

Sjetite se ovoga svaki put kada radeći neki drugi posao ostavite vodu da teče ili zaboravite promijeniti gumicu na slavini.

I na kraju ono najvažnije, stručnjaci kažu da ljudski organizam bez hrane može živjeti i do mjesec dana, a bez vode tek tri do četiri dana. Zato čuvajmo vodu, za nas i buduće generacije.

Ojdana Koharević

Foto: Luka Kolovrat