Shadow

Podvodna puška Falcon 115

 Već neko vrijeme sam u potrazi za puškom koja će ispuniti moja očekivanja. Iako zvuči lako, u stvarnosti to uopće nije lak posao. Modela podvodnih pušaka ima “mali milijun”. Koju odabrati?

Pušku odabirem prema konfiguraciji terena na kojem lovim i ciljanoj lovini. Ovaj put je ciljana lovina veća riba (1+ kg), u bistrijem moru, na većoj udaljenosti i na otvorenijem terenu. Kako se na tim terenima zna ukazati veći zubatac (od preko 10kg), puška mora biti dovoljno jaka i strijela dovoljno brza, kako bi uopće imao šanse za ulov takve ribe. Imajući već podosta iskustva s drvenim podvodnim puškama, odlučujem se da ću priliku dati velikom modelu na paranke (koloture).

Odabirem model Falcon 115 (iako taj broj znači duljinu istezanja guma, kod paranak sistema je to nešto malo drugačije). Strijela mora bit debljine 8mm i nešto duža u odnosu na glavu puške jer sa kratkim strijelama, kad pucam “iz lakta”, uglavnom prebacim ribu. Pušku sam kupio polovnu, preko Njuškala, jer nisam uopće znao što očekivati. Na svu sreću setup je bio točno prema mojim potrebama.

Setup je 6x16mm gume plus gornja startna od 14mm. Strijela je 150cm x 8mm. Naravno da kad pušku kupujete novu, od proizvođača, da imate opciju dogovoriti sa njim sve detalje.

Prijašnji korisnik se malo zaletio sa kupnjom puške u ovoj dimenziji, ovo ipak nije puška za svakog i za početnike. Prvi šut u obližnji kamen i možete se oprostiti sa strijelom. Unatoč tome, malo iskusniji podvodni ribolovci vrlo brzo će se naviknuti na snagu i mogućnosti ove puške. Pogotovo oni koji love čekom ili u poniranju.

FALCON 115 uistinu odiše kvalitetom izrade i kvalitetom ugrađenog materijala. Puška je masivna, odlično napravljena, zaštićena debelim slojem epoxy smole (na što je rijetkost danas naići jer svi uglavnom štede na svemu). Opremljena teži cca 3.5 kg.

Paranci imaju opciju postavljanja do 8 guma. Na gornjoj strani je “cirkularna” (kicker ili booster guma).

Moram reći da sam malo razočaran performansama novih pušaka bez te startne gume, iako u načelu imaju malo mirniji i precizniji šut. Tko je ne želi jednostavno je ne mora imati na pušci, meni je neophodna za moj način lova. Ugrađeni mehanizam je već dokazani Ermes double roll, koji odlično podnosi jače setupe.

Mulinel je vertikalni Apnosov, vrlo kvalitetan i opremljen sa vrhunskom dyneemom od 2mm. Ručka je ergonomska sa utorima za prste. Iako vrlo ugodna, meni osobno smetaju izbočine na utorima za prste jer često znam okrenuti ruku i pucati iz lakta pa je tada malo neudobna. Preglednost preko glave nategnute puške je odlična, ništa ne blokira pogled prema ribi.

Šteta što na pušci ne postoje kukice za obostrani prihvat predveza (najlona) ako je Line Release (LR) na lijevoj strani. Svakom podvodnom ribolovcu dešnjaku, koji roni s kamerom, kamera je na desnoj strani puške, a LR trebao biti na lijevoj strani zbog lakšeg namatanja predveza bez skidanja kamere sa puške.

Ovo sam sam riješio i ubacio odgovarajuće pinove u 10ak min. Sitnica, al meni znači puno. Puška se u praksi pokazala vrlo moćnom. Maksimalnog dometa od 8.5m (3 namotaja predveza plus pola strijele), na krajnjem dometu strijela ima tek oko 8cm pada šta je i očekivano. Riba se i onako skoro nikad ne gađa na tim udaljenostima.

Pucao sam par puta na ribu koju inače ne bi ni pomislio gađati, i mogu se pohvaliti da sam od 3 šuta donio kući 3 extra ribe. Doduše jednu veliku nisam ni gađao jer sam zaboravio kakav top imam u ruci. Trebat će mi neko vrijeme da se prilagodim toj činjenici i promijenim naviku lova samo na kraće udaljenosti.

U trenutku pisanja ove recenzije ovo je NAJJAČA puška koju sam do sad probao (a probao sam ih popriličan broj).

Cijena nove puške je oko 1200 eura

Ukratko…

PREDNOSTI:

– kvaliteta izrade i ugrađenog materijala

– snaga i brzina strijele

– velike mogućnosti prilagodbe setupa korisniku

– vrlo kvalitetan mulinel sa vrhunskom dyneemom

– vrhunski mehanizam Ermes double roll

– predviđena mjesta za ugradnju nosača kamere

– odlično balansirana čak i sa masivnom strijelom (150cm x 8mm)

MANE:

– ručka bi mogla biti malo dorađenija

– nema obostrane kukice za predvez, ako je LR na lijevoj strani

 

NAPOMENA: Ovaj tekst nije sponzoriran, već je produkt isključivo vlastitog iskustva i mog mišljenja o gore navedenom proizvodu!

Puška se može kupiti na: https://apnos.hr/…/podvodne…/podvodne-puske-od-drva/

Tekst i foto: Teo Maksimović,  Spearfishing Croatia – https://www.facebook.com/groups/727336125378633