Shadow

Filip Jurišić obranio naslov ispred Tončija Stipanovića

Hvaranin Filip Jurišić obranio je naslov prvaka Hrvatska u klasi ILCA 7 (bivši Laser) ispred dvostrukog srebrnog olimpijca Tončija Stipanovića na regati koju je protekli vikend u Splitu organizirao JK Mornar. Premda su zbog laganog vjetra održana samo dva jedrenja, Filip Jurišić je s pobjedom i drugim mjestom upisao treći naslov prvaka ispred vječnog rivala i klupskog kolege.

‘Borba za naslov prvaka Hrvatske uvijek je žestoka, pogotovo između mog prijatelja Tončija i mene. Na Malti sam krajem prvoga mjeseca osvojio otvoreno prvenstvo Malte koje smo jedrili po dosta jakom vjetru, a proteklog vikenda i hrvatsko prvenstvo po laganijem vjetru’, ispričao je Filip Jurišić koji je u protekle dvije godine osvojio broncu na SP-u i srebro na EP-u u najbrojnijoj svjetskoj olimpijskoj klasi.

Rijetko koja regata za klasu ILCA 7 u Hrvatskoj može se pohvaliti ovako sjajnim jedriličarskim imenima, a na regatnom polju ispred Splita su osim, hrvatskih majstora Jurišića i Stipanovića, nastupili i srebrni s OI u Londonu te dvostruki svjetski prvak Cipranin Pavlos Kontides, Mađar Jonathan Vadnai, Talijani Claudio Vallesi i Giacomo Musone te brojni drugi. Ukupno 37 jedriličarki i jedriličara iz 14 zemalja.

‘Bilo je dosta brodova i dobrih jedriličara. Brojna flota koju većinom čine stranci odlično je poslužila teške ispite koji me čekaju tijekom čitave godine. Uvodni period priprema u sezonu za sada ide super. Vremenski uvjeti nam posljednjih nekoliko tjedana ne idu na ruku, ali izvlačimo maksimum iz ovoga što imamo na moru’, naglasio je Jurišić.

Sezona u klasi ILCA 7 bit će duga i napeta. Kreće u ožujku Europskim prvenstvom u talijanskom gradu na obali Ligurije, Andori, a kulminacija je sredinom kolovoza kada se na Svjetskom prvenstvu u Haagu vade prve olimpijske norme.

‘Prvi cilj hrvatskog tima je izboriti normu za naše jedrenje na OI 2024. godine, a potom ćemo Tonči i ja u međusobnim dvobojima odlučiti tko ide u Francusku. Beskrajno cijenim njegove sportske i ljudske kvalitete, ali napravit ću sve da ostvarim svoj san i jedrim za Hrvatsku na Olimpijskim igrama’, naglasio je Filip Jurišić, najuspješniji sportaš u prošloj godini u izboru HOO-a.