Shadow

Novi standard istraživanja podvodnim robotima

Podvodni robot (dron) je uređaj sa sustavom vida i percepcije, sposoban izvršavati podvodne zadatke putem daljinskog upravljanja i rada. Trenutno se ovi strojevi naširoko upotrebljavaju u brojnim morskim primjenama uključujući podvodnu potragu i spašavanje, istraživanje morskog dna, podvodnu fotografiju, ronjenje u slobodno vrijeme, uzgoj ribe i još mnogim drugim.

U usporedbi sa zračnom fotografijom, u podvodnom okolišu vidljivost je općenito slabija, sa nepredvidljivim elementima i otporima koji utječu na operacije. Razvoj i primjena kompaktnih ROV-ova (eng. remotely operated underwater vehicles) posljednjih su godina neizmjerno pomogli korisnicima da prevladaju veće tehničke poteškoće i probleme učinkovitosti koji uključuju profesionalne male podvodne zadatke, posebno u 4K snimanju, operativnom radu i inspekcijama u dubokom moru. Dok se mogućnosti ROV-a u snimanju, mobilnosti i snazi kontinuirano poboljšavaju, sposobnost preciznog i aktivnog fiksiranja na subjekte vizualno pod vodom ostala je izazovno usko grlo za proboj unutar industrije. Međutim, u svjetlu nedavnih razvoja, QYSEA tehnologija i njen inovativni istraživački i inženjerski tim pokrenuli su platformu za vid temeljenu na umjetnoj inteligenciji koja svojim FIFISH podvodnim robotima omogućuje postizanje preciznih podvodnih aktivnih vizualnih mogućnosti zaključavanja.

Novorazvijena QYSEA AI platforma uključuje raspon prilagodljivih sustava za zaključavanje položaja i vida za sve FIFISH ROV-ove. Među tim dinamičkim značajkama, sustav AI Vision Lock može s lakoćom i preciznošću vizualno fiksirati odabrane subjekte u bilo kojem podvodnom okruženju. Korisnik treba jednostavno pritisnuti područje interesa na zaslonu svog mobilnog telefona ili tableta, a ROV tada intuitivno prilagođava svoj položaj, zaključavajući subjekt u središtu zaslona.

Aktiviranje AI Vision Lock-a oslobađa niz pametnih mogućnosti koje osiguravaju da su odabrani subjekti u glavnom fokusu, poboljšavajući radnu učinkovitost i otpornost na struje za FIFISH korisnika. Jednom kada se zaključa na odabrani subjekt i ako se položaj ROV-a – kao što su njegov nagib, smjer i zakretanje – promijeni zbog vanjskih elemenata ili daljinskim upravljačem, FIFISH će intuitivno ponovno prilagoditi svoj položaj prema izvornoj točki fokusa.

 Ključna tehnologija iza QYSEA AI platforme je “Dead Reckoning” inercijski navigacijski sustav (DR-INS). FIFISH ROV-ovi koriste svoj ugrađeni akcelerometar i žiroskop za mjerenje ubrzanja i kutne brzine objekata, kao i svoje računalne sustave za aktivnu procjenu i izračunavanje položaja, stava i brzine objekata u kretanju što rezultira stabiliziranim i glatkim zaključavanjem mete u stvarnom vremenu. Tehnologija se uglavnom koristila u zrakoplovima, podmornicama, projektilima i svemirskim šatlovima, gdje njezin tehnički prag može biti prilično visok. Kao kreativni proboj u pomorskoj industriji, QYSEA R&D tim preuzeo je vodstvo u primjeni ove tehnologije na ROV-ovima po prvi put, uspješno lansirajući AI Vision Lock platformu nakon brojnih proba i iteracija.

QYSEA AI platforma i Vision Lock sustav donose burne i bitne promjene u pomorskoj industriji, dodatno poboljšavajući mogućnosti za potrebe profesionalaca i entuzijasta.

Hitna potraga i spašavanje

Podvodne hitne operacije spašavanja često su vremenski kritične i gdje je ključno locirati subjekte spašavanja s optimalnom učinkovitošću i preciznošću. QYSEA FIFISH podvodni roboti, opremljeni 2D sonarom za snimanje i AI Vision Lock funkcijom, omogućuju ROV-u da postavi svoje vizualne podatke s brzinom i točnošću, omogućavajući roniocima da svoje misije spašavanja izvedu s većom učinkovitošću. Tijekom spasonosne i životno važne misije u kojoj je svaka sekunda bitna, AI Vision Lock koristi automatizaciju za učinkovito praćenje objekata, uklanjajući vrijeme i troškove izgubljene pri obavljanju ručnim praćenjem.

Inspekcije autocesta i mostova

Autoceste i mostovi izuzetno su važan dio nacionalnog prometa te je stoga potrebno provoditi redovite preglede njihovih unutarnjih i vanjskih konstrukcija kako bi se osigurala sigurnost za svakodnevni rad. Tradicionalno, inspekcija mosta zahtijevala je mnogo radne snage i resursa za izvršavanje. FIFISH ROV može se neprimjetno postaviti u vode radi pregleda i – uz AI Vision Lock sustav – lako se zaključati na oštećeno područje nosećih struktura i koordinirati brzu operaciju popravka. U kombinaciji s AR Ruler nastavkom operateri postižu veću učinkovitost u identificiranju i mjerenju veličine oštećenja i drugih elemenata kroz FIFISH aplikaciju.

Snaga vjetra na moru

Vjetar na moru jedan je od najnovijih i najperspektivnijih izvora energije, s godišnjom rastućom potražnjom industrije na globalnoj razini. Kao rezultat toga, oprema za energiju vjetra na moru zahtijeva često održavanje i inspekcije kako bi održala svoj rad, a ROV-ovi su uvelike bili korisno rješenje za te zadatke. Koristeći AI Vision Lock platformu, operateri mogu pregledati noseće konstrukcije vjetroelektrana na moru i otkriti problematična područja vrlo detaljno i s lakoćom. Pod jakim strujama koje su česte u “offshore” okruženjima, AI Vision Lock sustav drži položaj FIFISH ROV-a strogo fiksiranim i zaključanim na svoju metu.

Akvakultura

Akvakultura se brzo razvija, međutim, njezin razvoj također je popraćen raznim izazovima; tradicionalne operacije uzgoja ribe oslanjale su se na intenzivne radne metode za inspekcije, kao i na štetne postupke uzgoja radi učinkovitosti. Uvođenje kompaktnih ROV-ova u svijet akvakulture uvelike je smanjilo rizike vezane uz ljude i uzgoj ribe. Uz nedavnu nadogradnju AI Vision Lock-a, FIFISH može brzo locirati i fokusirati oštećena područja oko ribarske mreže i kaveza, te izvršiti brzi popravak uz pomoć Net Patch Kit dodatka. Ovim moderniziranim metodama pomorska industrija može doživjeti značajna poboljšanja u svojim standardima i operacijama.

Zadržavanje položaja i podvodno lebdenje: Vision Lock može u potpunosti osigurati fiksan položaj vašeg ROV-a od utjecaja podmorskih struja i drugih elemenata

Podvodne aplikacije i scenariji u kojima FIFISH može biti od koristi nisu ograničeni samo na gore navedene. QYSEA AI Vision Lock platforma uvodi novu razinu operativne učinkovitosti i mogućnosti za svoje ROV korisnike. Od podvodnog snimanja i istraživačkih misija do naprednih operativnih zadataka, najnovija QYSEA sveobuhvatna nadogradnja aplikacija podiže industriju kompaktnih ROV-ova u nove i uzbudljive visine.

AI Vision Lock Video: https://youtu.be/hWx-Y9m6Rtg

O Shenzhen QYSEA Tech Co., LTD

Osnovan 2016. u srcu kineskog tehnološkog i proizvodnog središta, QYSEA je predan pružanju izuzetne stručnosti u istraživanju i razvoju, proizvodnji i prodaji podvodnih robota. Kao tvrtka, probili su brojne industrijske barijere za uspostavljanje vodeće tržišne pozicije sa svojim ROV tehnologijama, s ponosom skupljajući priznanja za svoje inovacije (CES, Future Maker, GIC) i funkcionalnosti (iF Design, Good Design).

 

O dive-IT d.o.o.

Hrvatska tvrtka dive-IT d.o.o. uz pomoć najmodernijih podvodnih robota i mobilnih tehnologija za uporabu na otvorenome nudi profesionalne usluge i proizvode za podvodna snimanja, mjerenja, inspekcije, ekstrakcije i istraživanja u moru, jezerima i rijekama. U ponudi su četiri modela Qysea Fifish podvodnih robota – korisnički, profesionalni i dva industrijska te Scubajet podvodni skuteri i Ecoflow powerstationi što sve skupa čini ekosustav za eco-friendly proučavanje podvodnog svijeta, naime pogon svih uređaja je isključivo na struju, bez ikakvih zagađenja i utjecaja na okoliš. Namjenjen je roniocima ili onima koji vole podvodni svijet ali nemaju vještine ronjenja ili žele istraživati i snimati pod vodom više od ljudskih granica i mogućnosti. To je ujedno misija dive-IT d.o.o., da omogući svima na razne načine ugodno i duboko ronjenje i istraživanje morskih i slatkovodnih dubina. Posebno je atraktivna mogućnost ekstrakcije predmeta iz podmorja i dubina rijeka i jezera, uz mogućnost opsežnih potraga u jednom zaronu, te bez potrebe za angažmanom ronioca i dodatnog osoblja. Širok raspon primjena pod vodom obuhvaća znanstvena istraživanja i edukaciju (podvodna arheologija, marinska biologija i ekologija, geologija…), provjeru plovila i pristaništa, potrage i spašavanja, izvođenje profesionalnih inspekcija i složenih podvodnih operacija, podvodni uzgoj, video i fotografiju (snimanja u visokoj rezoluciji) i mnoge druge.