Shadow

Mark Spitz slavi 73.rođendan

Sjećate li se Marka Spitza? Oni stariji i ljudi srednje životne dobi znat će da je riječ o američkoj plivačkoj zvijezdi iz 70-tih godina, deveterostrukom olimpijskom pobjedniku koji danas, 10.veljače slavi 73.rođendan.
Mark Spitz rođen je od oca Američkog Židova i majke Portorikanke, u mjestu Modesto u Kaliforniji.
Njegovih nastupa sjećamo se iz 70-tih godina kad su radio i crno bijeli TV prijemnici bili jedini prozor u svijet pa se svako novo natjecanje američkog plivača čekalo s nestrpljenjem, a njegove utrke su se prepričavale kako među ljubiteljima plivanjima, tako i u široj javnosti. Spitz je 23 puta postavljao svjetske rekorde u sprinterskim disciplinama slobodnim i leptir stilom. do pojave sunarodnjaka, također plivača Michaela Phelpsa držao rekord od sedam zlatnih medalja osvojenih na jednim Olimpijskim igrama u Münchenu, 1972. godine.
Posljednju, sedmu, zlatnu medalju (u štafeti 4 × 100 m mješovito) osvojio je 4. rujna 1972., dan prije upada palestinskih terorista u Olimpijsko selo u Münchenu i početka najveće olimpijske tragedije.

Zanimljivo je kako je na dan kada je Michael Phelps u pekinškom Olimpijskom bazenu 2008.godine osvojio 8. zlatnu olimpijsku medalju i detronizirao ga, iz Detroita, gdje se tada nalazio okružen novinarima, iskreno čestitao Phelpsu i poručio mu da on (Phelps) za njega nije najveći plivač, nego – najveći sportaš svih vremena!
Spitz je plivačku karijeru prekinuo sa samo 22 i pol godine, jedno vrijeme se okušao u svijetu modelinga i glume, no nije postigao veći uspjeh te je svima i dalje ostao u sjećanju kao slavni olimpijski plivač.
Mark Spitz današnji slavljenik, živi u Kaliforniji sa suprugom i dvojicom sinova.

Ojdana Koharević

Foto: wikipedia