Shadow

Rak Parasquilla ferussaci prvi put uhvaćen u Jadranu

Vijest da je kod otoka Blitvenice na 150 metara dubine ulovljen  rak Parasquilla ferussaci (Roux, 1828) jedini prvi i jedini takav nalaz zabilježen u Jadranskom moru izazvala je zanimanje struke, ali i javnosti. Ova vrsta izrazito se rijetko ulovi u Sredozemnom moru i spada u red ustonožaca (Stomatopoda) od kojih je u Jadranu najpoznatiji kanoća (Squilla mantis).

U radu objavljenom u Crustaceani, vodećom svjetskom časopisu za istraživanje rakova, naši su znanstvenici prvi put iznijeli podatke o njegovoj molekularnoj identifikaciji, potkrijepljenoj detaljnim morfološkim opisom nađenog primjerka. Što ovo otkriće znači pojasnio nam je prof dr Jakov Dulčić, voditelj Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov, Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. -Parasquilla ferussaci (Roux, 1830) je jedna od dvije vrste porodice stomatopoda  Parasquillidae  koje se pojavljuju u Sredozemnom moru.

Poznato rasprostranjenje ove vrste obuhvaća istočni središnji Atlantik od sjevernog obale Gvinejskog zaljeva do zaljeva Cadiz, zapadne obale Pirenejskog poluotoka duž portugalske obale na sjeveru, uključujući otoke Madeire i Sredozemno more. Čini se da je uobičajeno stanište ove rijetke vrste muljevito dno gornje kontinentalne padine na dubinama između oko 175-185 i 700 metara ali se također može pojaviti na epikontinentalnom pojasu. naglašava prof dr Dulčić.

 Većina izvješća o ovoj vrsti u Sredozemnom moru odnosi se na zapadne obale talijanskog poluotoka, od Sicilije do Nice ali je također zabilježena s Menorce na Balearskim otocima.  Pojave ove vrste u istočnom Sredozemlju primijećena su kod Krete i u turskom Egejskom moru. Konačno je i po prvi puta utvrđena i u Jadranskom moru.

Koliko struka zna o ovoj vrsti ?

-Vrlo se malo zna o biologiji i ekologiji ove vrste. Ovaj nalaz ne povezujemo sa nekakvim utjecajem čovjeka (klimatske promjene, lesepsijske migracije preko Sueskog kanala) već jednostavno rijetkošću ove vrste te potencijalno i nedostupnošću alatima za uzorkovanje. Ovaj nalaz jedne jedinke u Jadranu već ukazuje na njenu općenitu rijetkost na njenom cjelokupnom dosada poznatom arealu rasprostranjenja.- kaže prof dr Dulčić.

Zanimljivo je kako ova vrsta još uvijek nema službenog hrvatskog naziva vrste. Vrlo je srodna vrsti raka kojeg zovemo Kanoča Squilla mantis pa se pomoću toga može pokušati pronaći i hrvatski naziv. Jedan je primjerak ženke  uhvaćen kod otočića Blitvenice u istočnom Jadranu 26. siječnja 2021. pridnenom koćom. Ovaj zapis ukazuje na proširenje poznatog područja distribucije ove vrste u Sredozemnom moru. Tu se donosi prvi podaci o molekularnoj identifikaciji Parasquilla ferussaci potkrijepljene detaljnim morfološkim opisom istraživanog primjerka. Parasquilla je izvedena kao sestrinska skupina Faughnia, koje su zajedno sestrinske rodu Pseudosquillopsis.

Sadašnji podaci o P. ferussaci također ilustriraju prednosti građanske znanosti u otkrivanju rijetkih vrsta. Naši su znanstvenici prvi put iznijeli podatke o njegovoj molekularnoj identifikaciji, potkrijepljenoj detaljnim morfološkim opisom nađenog primjerka pa je ovaj pronalazak vrlo vrijedan i za znanost o moru koja na Jadranu već ima iskusne stručnjake i vrijedna otkrića.

Tekst: Ojdana Koharević

Fotografije: Institut za oceanografiju i ribarstvo – Split

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije