Shadow

Kad zaledi se more

Snijeg i led okovali su Dalmaciju, zaleđene su ceste, a zbog ekstremne hladnoće zaledilo se i more. Ovakva, za Dalmaciju rijetka pojava, dogodila se te povijesne zime u veljači 2012. godine koja se spominje u svim razgovorima o velikoj hladnoći, uz smijeh se pokazuju fotografije, prepričavaju se anegdote, ali i manje vesele nezgode Dalmatinaca nenaviklih na snijeg. Povijesna zima ostala je u našim sjećanjima, galerijama mobitela, fotoalbumima, a mnogi je pamte jer se zbog niskih temperatura ispod nule u kombinaciji s burom zaledilo more kod Tisnog i Pirovca, kao i kod Pule. Za vrijeme ledenoga razdoblja zaledilo se i more kod Paga, a u zapisima iz te godine ostalo je kako se po prvi put u veljači 2012. zaledila Vela lokva na paškom  Ledeniku. O ovom paškom vrhu samo ime sve govori, a te veljače 2012.godine kad se zaledilo more na Pagu, na Ledeniku je bura puhala čak 230 km na sat, dok se temperatura spustila do polarnih minus 19 stupnjeva Celzijusovih.

More se ledilo i pri kraju 2014. godine, takav je fenomen zabilježen i u Zablaću kod Šibenika, a velika zima zahvatila je Dalmaciju prije 6 godina.Tada je u siječnju 2017.godine zabilježen dugi hladni val u Dalmaciji, temperature su se spuštale znatno ispod nule, Split se smrzavao na minus 7 stupnjeva, a ponovno se ledilo more u Zablaću.

Arhive bilježe i zaleđeno more povijesno hladne 1929.godine, zatim 1941.1956. 1957. te 1968.godine posebno na sjevernom Jadranu. Tako je u tadašnjim meteorološkim bilješkama ostalo kako je 15.veljače 1929.godine senjska luka bila okovana ledom, a pamti se i arktička zima pod Velebitom u veljači 1956.godine, kao kombinacija bure i velikih minusa.

Hoće li se more smrzavati ove 2023. godine? Nadajmo se da će nas velika zima ipak zaobići, pred nama je vikend zahlađenja s burom, najhladnije će biti u ponedjeljak kad se očekuje i mraz. Za razliku od nekih povijesnih zima kada se ledilo more, spomenimo tek da se sadašnja temperatura mora kreće od 11 stupnjeva u Crikvenici, 14 na splitskom i šibenskom području, te 15 na dubrovačkoj obali.

Ojdana Koharević

Foto: tportal.hr

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije