Shadow

Movie Maker – najjednostavniji free video editor

Ako ste jedan od onih koji imaju kameru na puškama i vjerojatno ponekad snimaju podvodni ribolov, a možda ne znate kako složiti video i kojim alatima, ovo je tekst za vas.

Preporučio bih upoznavanje sa jednim NAJJEDNOSTAVNIJIM software-om za to.

Riječ je o MOVIE MAKER video editoru.

Sva moja dosadašnja videa su rađena upravo s ovim alatom.

Ovaj editor je ujedno i besplatan, te iako je prije bio dijelom Windows operativnog sustava, više nažalost nije, pa može se skinuti sa ove adrese:

https://www.majorgeeks.com/files/details/windows_live.html+

U biti se skida cijeli paket Windows Live Essentials (cca 130MB), ali se prilikom instalacije odabire samo Movie Maker & Photo editor.

Kad ste ga skinuli i instalirali vrijeme je da se upoznate sa njegovim sučeljem. Ono je veoma pristupačno, jednostavno i logično.

Pokrenete MOVIE MAKER te pod opcijom FILE odaberete pod opciju SAVE PROJECT AS i zadate ime vašem projektu.

Pod HOME izbornikom nudi se ikona ADD VIDEOS AND PHOTOS i njome ubacujete sve videozapise, koje želite editirati, na vremensku traku (skroz desno).

Do te ikone je ADD MUSIC ikona kojem se, već pretpostavljate, dodaje glazba u video zapis (recimo u obliku .mp3 formata).

Još malo desno su 3 ikone – TITLE, CAPTION i CREDITS. TITLEom ubacujete tekstualni naziv videa, CAPTIONom neki tekst u samom videu, a CREDITS je za ubacivanje završnog teksta na kraj videa.

Kad ste ubacili video dostupnima postaju još neke opcije od kojih je najvažnija, po sredini u vrhu VIDEO TOOLS, kojom siječete, obrezujete, podešavate glasnoću video zapisa i zadajete brzinu video izvođenja, te radite prijelaze između video isječaka kako ne bi bili nagli.

ANIMATIONS je opcija naravno za dodavanje raznih efekata u video, sve je prikazano primjerima na ikonama pa tu ne bi trebalo biti problema.

Desno od toga nalaze se PAN AND ZOOM alati za lagano zumiranje određenih dijelova video zapisa, prema potrebi naravno. Ništa spektakularno, ali zgodno.

Nakon što odaberete i ubacite glazbu u video, pojave se MUSIC TOOLS, kojima kao i kod VIDEO TOOLSa, režete, podešavate glasnoću glazbe te namještate postupno pojačavanje ili smanjenje na kraju glazbenog zapisa.

E sad je na redu ono gdje se sami morate iskazati – VAŠA KREATIVNOST u izradi konačnog video zapisa. Tu vam nažalost ne mogu pomoći i prepušteni ste mašti na volju.

Kad mislite da ste završili vrijeme je da spremite datoteku u neki video format. To radite pod izbornikom SAVE MOVIE.

Tu preporučam odabir CREATE CUSTOM SETTINGS, dole skroz u dnu izbornika, te kreirate svoje postavke prema potrebi.

Moja preporuka za što kvalitetniju sliku bi bila rezolucija 1920×1080, Bitrate 90000 te 30FPS.

Audio možete postaviti na recimo 192kbps, 48kHz, stereo.

Video zapis će biti kreiran u x264 codecu, brzinom kojom to može “prožvakati” vaše računalo i poprilične veličine na kraju kao izlazna datoteka.

Za objavu na, recimo, YOUTUBE potrebno ga je još malo prilagoditi, ali o tome u nekoj drugoj temi.

Nadam se da sam pomogao!

 

Ukratko…

PLUSEVI:

– jednostavnost korištenja

– cijena (besplatno)

– odlično korisničko sučelje

MINUS:

– nedostatak nekih malo naprednijih opcija

– povremeni bugovi (potrebno često snimati napravljene projekte, poželjno u više datoteka kao backup ako nešto zbrljate)

– nije profesionalni alat

 

Tekst: Teo Maksimović – primjeri uređivanja videa možete vidjeti OVDJE

A možete posjetiti i stranicu SPEARFISHING CROATIA