Shadow

Ronilačka odijela

Namjeravate li roniti van svoje kade ili ugrijanog bazena, kućni budžet osjetiti će i cijenu  ronilačkog odijela. Sad će vas Y€β@π i €uro.

Najčešće korištena su ”mokra” odijela, koja dozvoljavaju ulaz vodi. Ta vrlo mala količina vode brzo se ugrije preuzimajući tjelesnu toplinu, i ostaje topla zahvaljujući izolacijskim osobinama neoprenskog materijala. Osim toplinske izolacije, odijela pružaju i mehaničku zaštitu pred oštrim stijenama i koraljima, zbog čega su uobičajena pojačanja na izloženim dijelovima poput koljena. Osim ulaska vode u unutrašnjost, mokrim odijelima je jedina mana stanjivanje utjecajem tlaka vode, čime je smanjena toplinska izolacija na većim dubinama. To je uzrok i prividnom povećanju težine na dubini, zbog čega treba unaprijed predvidjeti količinu olovnih utega na pojasu.

Najzahtjevnija su odijela podvodnih ribolovaca zbog vrlo dugog vremena provedenog u moru i neprekidnog kretanja. To zahtijeva najbolja izolacijska svojstva, ali i udobnost koja se postiže izradom po mjeri (ne bih smio reklamirati ali www.idrasub.com mi rade odijela u kojima mogu otići na ribe, na offshore, u saturaciju ali i na misu ili krštenje, pa i na Mjesec). Svima koji se neće zadovoljiti ronjenjem mjerenim u minutama, nekoliko centimetara produženi rukavi i nogavice sačuvati će zglobove koje otkrivaju pokreti ruku i nogu i bit će tome zahvalni u starosti.

Zahtjevni fanatici podvodnog ribolova biraju odijela glatkih površina zbog boljeg prianjanja tijelu i manjeg otpora opstrujavanju mora. No takva odijela su vrlo osjetljiva bez površinskog platnenog pojačanja i neugodna  pri oblačenju jer moraju biti mokra ili zaprašena talkom.

Ronjenje u vrlo hladnom moru ili rijekama i jezerima traži bolju izolaciju, što nude suha odijela svjesno žrtvujući pokretljivost i komfor. Bez obzira na izbor neoprenskog ili ”trilaminat” materijala, najvažnije je što se oblači ispod odijela. Dovoljno debelo pododijelo pružiti će ugodnu toplinu, a pamučni materijali upijati će znoj i održati tijelo zaista suhim. Brtve na zapešćima i vratu moraju biti vrlo elastične, ne smiju utjecati na cirkulaciju krvi, a život im se produžuje redovnim mazanjem preporučenim sredstvima za održavanje.

Smanjenje volumena odijela i gnječenje nekih dragih nam i osjetljivih dijelova tijela izazvano povećanjem tlaka vode regulira se dodavanjem zraka iz ronilačke boce. Ne zaboravimo da prilikom izrona sav višak ponovo ekspandiranog zraka mora biti opet ispušten.

Povećani volumen zraka drastično povećava i plovnost, pa nekontrolirano ”torpediranje” ronioca u sretnijim slučajevima završava posjetom rekompresionoj komori. Postoje i manje sretni doživljaji, pa je preporuka malo igranja suhim odijelom na maloj dubini prije dubljih urona.

I najnoviji usavršeni materijali donekle su podložni upijanju vode barem u površinskom sloju i dozvolite li odijelu da se osuši bez pranja slatkom vodom, sušenjem će sol kristalizirati i načeti  odijelo. Osvetiti će Vam se smanjenom trajnošću, slabijim ”grijanjem”, smradom i sadističkim struganjem kože izazivajući  plikove i rane.

Specifičnosti podvodnih radova postavljaju svoje kriterije izboru odijela, pa su ona (uobičajena mokra odijela) uvijek dvodijelna i bez patentnih zatvarača, kapuljača je odvojiva kako bi ga se moglo koristiti u sklopu s ronilačkim kacigama, a vrlo korisan dodatak su džepovi na butinama za potreban alat i pribor. Najugodnija su odijela krojena po mjeri, s nekoliko centimetara produženim rukavima i nogavicama kako radeći ne bi otkrili zglobove i toga se sjećali u starosti.

Raspored kevlarskih pojačanja ovisi o predviđenim uvjetima rada ali i osobitostima svakog ronioca, bavi li se još netko (i)legalnim izlovom prstaca očekivat ćemo da su mu na koljenima zalijepljene fleke materijala najsrodnijeg titanu, radovi na offshore strukturama traže pojačanja na unutarnjim dijelovima hlača jer se ronioc tako održava na mjestu rada “grleći” nogama dio željezarije na kojoj radi, neki koraljari spominju pojačanja na vanjskim stranama hlača jer se nogama “usidre” u škrapi gdje rade poput kirnje propucane harpunom,…. Upotreba suhih odijela ograničena je na vrlo rijetke intervencije na offshore poslovima te na radove u unutrašnjim vodama i na zagađene sredine, a ovo posljednje suzuje izbor samo na najkvalitetnija odijela bez obzira na njihovu cijenu

U zimskim uvjetima off shore radova i svim ronjenjima plinskim mješavinama (zbog bezobrazno visoke toplinske vodljivosti helija) koriste se odijela napajana  toplom vodom s površine. Palubna centrala snabdijeva ronioca vodom zagrijanom do 55 ºC i time onemogućuje pothlađivanje tijela. Zakon (ali i logika, humanost,…) nas obavezuje na taj  postupak u svim saturacijskim poslovima bez obzira na temperaturu okoline, čak iako to dozvoljava mogućnost puno opasnijeg pregrijavanja. Glasovna komunikacija sa supervisorom je jedini način prepoznavanja simptoma poremećene tjelesne temperature i pretvaranja ronioca u juhu.

Jednostavni fizikalni zakoni o otapanju plinova u tekućinama pokazuju njihovu osjetljivost na  promjene temperature i tlaka, sto je neposredno utječe i na dekompresiju. Iz tog razloga  ne smije biti promjena u napajanju toplom vodom za vrijeme  ronjenja.

Dogodi li se otkaz napajanja toplom vodom u toku rada trenutno se prekida uron i preporuča se tretmanska rekompresija. Razlog je vrlo objašnjiv,… plinovi se otapaju brže i u većoj količini na VEĆEM tlaku i na NIŽOJ temperaturi a suprotno tome se i izlučuju. To znači i da ako nakon dubljeg urona u hladnom moru na dekompresiji spojimo odijelo na bilo koji način grijanja- usporit ćemo izlučivanje plinova iz tijela i odradit NEPOTPUNU DEKOMPRESIJU  a time svom kolegi rezervirat mjesto u komori za što vam sigurno neće bit zahvalan. Ne želite ga slušat nakon izlaska iz komore.

Kaže se da je olovni balast jedini način potopiti praznu glavu onog tko je odlučio provesti dio života pod morem,… priznajem,… neuspjeli pokusaj mog oca da me iz ronjenja usmjeri na fax. Istina je ipak malo drukčija, i olovne cigle zbog kojih psujete iskrcavajući opremu služe potapanju ronilačkog odijela koje ima znatnu plovnost. Moderniji i ugodniji oblik istih utega je olovna sačma zašivena u plastične jastučiće.

Ne žulja i ne oštećuje odijelo, ali cijenom je ozbiljno različita od utega koje možete sami izliti, ali NAJBOLJE RJEŠENJE je ponudio, patentirao i proizvodi ga briljantni Sergey Smolskiy koji je teške, omražene, nespretne,… olovne utege zamijenio JEDNAKO TEŠKIM BATERIJAMA koje napajaju grijaće spirale unutar suhog odijela uz opciju neprekidnog napajanja s površine.

Tekst: Davor Majkić

Fotografije: www.longstreath.com