Shadow

Diving center Veles

Mošćenička Draga, selo od svega 43 stanovnika, u kojem je krajem 2021. godine otvoren još jedan, treći ronilački centar; Diving center Veles, i sa njegovom vlasnicom, Marijanom Janušić tako povećao i broj stanovnika za još jedan.

Takav veliki broj ronilačkih centara u malom krugu nam, za početak, govori koliko je podmorje Drage posebno i jedinstveno i koliko zove na još. Vlasnica Marijana mlada je poduzetnica koja je došla u Mošćeničku Dragu s vizijom da na prekrasnom reefu u sklopu Ville Biser, otvori svoje dugo sanjano carstvo, samo njen ronilački centar sa svojim velikim znanjem koje je skupila baveći se za početak sa SCUBA ronjenjem kao prevoljenim hobbyjem, vikendaški, u zagrebačkom ronilačkom klubu “Geronimo” te nakon toga u radu kao voditelj ronjenja u raznim ronilačkim centrima po Hrvatskoj.

Marijana navodi da je zbog svog ronilačkog puta imala najbolji mogući pregled u stvarno stanje sto jedan ronioc želi, jer je i sama prvo bila korisnik ronilačkih centara; te je nakon toga imala najbolji uvid kako se s roniocem postupa kao gostom jer je i sama radila u ronilačkim centrima. Zato i sama tvrdi da ima pravo kada kaže da zna što je potrebno da se gost u njenom centru osjeća dobrodošlo i da dobije svu moguću pažnju, srdačnu i dobru uslugu.

Ronilački centar Veles ime je dobio po staroslavenskom bogu Velesu, koji je uz ostalo, zaštitnik podzemlja i podmorja te je Marijana htjela odati čast njemu nazvavši Centar njegovim imenom.

Sam Centar je smješten ispod kompleksa Ville Biser, koja je izgrađena za talijanskog vlastelina u 18 stoljeću, a stoji na prekrasnoj kamenoj obali koja se spusta pod more, te čim se približite Villi i ugledate vanjski okoliš i izgled kamenog vrta na kojem se nalazi, odmah vam je potpuno jasno da vas isto čeka u podmorju.

Ako vam je potrebna ronilačka oprema, Veles za sada posjeduje 10-tak ronilačkih kompleta, isto toliko 12 i 15 lit. ronilačkih boca, nemali broj ronilačkih odijela svih veličina, tako da ako ovdje odrađujete tečaj, ako ne posjedujete vlastitu ili vam se ne nosi oprema/ ili radite probni zaron, možete sve iznajmiti po pristupačnoj cijeni.

Oprema je sva nova i održavana. U Velesu nije određeno vrijeme kada se rade zaroni tako da ste bilo kada dođete, dobrodošli. Pri kupljenoj dnevnoj karti možete raditi urona koliko god želite tj. koliko vam to zdrav razum i kompjuter dozvoljavaju. To je novitet koji je Marijana uvela u Centar jer želi da posjetioci i gosti ne osjećaju stres, da čim uđete u kompleks lakše dišete i da se doista opustite na sun deckovima ili uz more, u moru, na suncu ili u hladu.

Opremu sastavljate odmah pri ulasku u more, a sam ulaz je stepenicama u more ili giant strideom sa strane stepenica. Tu će vam Marijana uvijek vrlo rado pomoći savjetom kako je najbolje ući ako je potrebno.

Između urona dočekati će vas sa osmjehom na obali i sa upitom je li uron ispunio vaša očekivanja te želite li kavu ili čaj – Centar također ima svoj caffe bar u kojem se možete osvježiti sa pićem kojeg ste sami donijeli i spremili u veliki frižider dostupan svima ili s neograničeno mnogo kave/čaja, čime Marijana nagradi svakog svog gosta uz njen neizbježni osmijeh.

Nakon odrađenog ronjenja, ovisno u kojem dobu godine ste došli, jer Marijana radi cijelu godinu, opremu možete oprati vani na tušu sa hladnom vodom, a ako je potrebno postoji i bazenski kompleks u kojem su toalet i tuš sa toplom vodom. Na sve je mislila. Isto tako postoji dosta mjesta u hladu sa vješalicama gdje možete staviti svoju opremu da se suši.

A o podmorju se može mnogo pisati, ono je razlog što je Marijana došla ovdje, naime podvodna lokacija je 2005.  dobila nagradu za House reef No1 u Europi, a izabrana po njemačkom Tauchen magazinu, štoo samo govori o ljepoti i raznolikosti podmorja. Tri zida od kojih jedan ide do 56 metara, mnogo levela sa zidovima od 10-56 metara, jedan podvodni labirint, Marijana je spojila u pet ruta za ronjenje. Tako da u jednom ronjenju zasigurno ne možete prijeći cijeli reef. Ima se tu što za vidjeti. Svaki ronioc koji je izronio, izašao je s velikim osmjehom na licu.

Škarpene, kavale, kirnje, zubaci, morski konjic, mnogo malih ribica i divni puževi pružiti će svakom podvodnom fotografu sreću jer tijekom urona će sigurno naići na neko iznenađenje.
Na društvenim mrežama Centra, web stranici, You tube kanalu naići ćete na mnoštvo kratkih filmova koji mogu potvrditi tu priču i prikazati vam dio osjećaja i dojmova podmorja a i samog Centra.

Marijanu smo upravo zatekli u novom planu – mapiranju kamerom cijelog reefa, tako da ćete u budućnosti moći odraditi virtualni zaron kroz svih pet ruta koje vodi pod morem. Naravno, to će vas samo ponukati da dođete i odradite ih i vi s vašim buddyjem, grupom ili s njom.

Marijana će svakog dočekati sa velikim osmjehom i željom za zajedničkim uronom tako da na to budite pripremljeni.