Shadow

Kako odabrati gume za ljeto?

Briga oko njihovog limenog ljubimca za mnogobrojne vlasnike pruža zadovoljstvo, no i poprilično samopouzdanje i sigurnost na cesti. Dužnost je svakog vozača da uvijek ima na umu optimalne performanse svojeg vozila, pa je stoga i prirodno razmišljati o načinima poboljšanja iskustva vožnje. Jedna od najvažnijih stvari na svakom automobilu su njegovi kotači, a gume auta mjesto su trajnog kontakta između ceste i vozila. Zato je važno za svakog vozača znati pravilno odabrati savršene gume za sva godišnja doba.

Zašto uopće mijenjati gume na autu?

Svako godišnje doba sa sobom donosi promjene, a s njima biste trebali promijeniti i gume na automobilu. U ovoj jednostavnoj radnji krije se oštra podjela između dvije ustrajne struje mišljenja – jedna koja smatra da u Hrvatskoj više nije ni potrebno mijenjati zimske u ljetne gume, pogotovo ako živite u većem gradu. To je zato što su vremenski uvjeti i globalni rast temperature utjecali i na stanje na cestama, pa tako više ne vladaju oštri zimski uvjeti na hrvatskim cestama, kao prije 15 godina. Ali, ako često boravite u prirodi ili živite u divljini, nećete se izvući s univerzalnim gumama, nego ćete Vaše ljetne morati mijenjati u zimske gume.

Kako odabrati ljetne gume?

Nakon 5-6 sezona, morat ćete zamijeniti svaki od parova guma, pa će se nametnuti pitanje, kako odabrati najbolje ljetne gume? Odgovor na pitanje najviše zavisi od toga koliko često putujete autom, dužina prosječne dionice, te vrsta i godište Vašeg automobila. Ako ste često na cesti, te morate svakodnevno obavljati međugradska putovanja, sigurno ćete se odlučiti na robusnije ljetne gume, koje će izdržati neprestani pritisak putovanja, kao i povećane ljetne temperature, kako zraka tako i ceste po kojoj putujete. Nadalje, ako posjedujete moderniji automobil, imat ćete više opcija prilikom odabira vrsta i debljina guma, zbog prilagodljivosti modernijih osovina drugačijim vrstama guma. Za razliku od novog automobila, stariji rabljeni automobili zbog svojih performansa podliježu pažljivijem odabiru ljetnih guma. Prilikom zamjene guma valja imati na umu i geometrijsko poravnavanje svaka od 4 kotača, kako bi Vaš automobil pružao optimalne performanse. Ljetne gume garantiraju optimalnu kilometražu u ljetnim mjesecima, istovremeno pružajući gladak i udoban osjećaj vožnje, s učinkovitim kočenjem po cestama smočenim od čestih ljetnih kiša.

Koje vrste ljetnih guma postoje?

Promjenu ljetnih guma najbolje je organizirati s početkom proljeća, kada visina prosječnih dnevnih temperatura iznosi više od 14°C. Ljetne gume svakako će utjecati i na poboljšanje sportskih odlika Vašeg automobila u vožnji Također, ljetne gume mogu se podijeliti u tri glavne kategorije.

Ultra High Performance – sportske gume namijenjene vlasnicima sportski vozila koji žele garanciju najboljih performansi u svakoj vožnji. Ove gume su za one koji ne prihvaćaju kompromise, bez obzira na cijenu.

High Performance – ove gume idealne su za vozila srednje klase, te pružaju udobnu i sigurnu ljetnu vožnju

Standard- ako ne namjeravate previše putovati, te ćete se držati uglavnom gradske vožnje u prosječnim brzinama, pritom ne prelazeći previše kilometara, tada su ove izuzetno ekonomski prihvatljive ljetne gume za Vas.