Shadow

Olupina Peltastis

Ova noć, prije 55 godine je bila kobna za brod Peltastis te njegovu posadu. Tog 7-8. siječnja 1968. Brod Peltastis se nakon što je ukrcao svoj teret u luci Jurjevo, zaplovio put Rijeke te se usidrio između Crikvenice i otoka Krka. Te večeri počela je puhati orkanska bura čiji su udari dosezali i do 200 km/h.

Brod i posada se uza sve napore motora i bačenih sidara koja su orala podmorjem nisu uspjeli oduprijeti jakim udarim vjetra. Nakon što je brod udario u stijene obale otoka Krka, počeo je naglo tonuti zajedno s posadom. Od 12 članova posade, samo 4 su se uspjela spasiti ( prvi oficir Adrianos Paleologos, Fotiadis Angelos, te braća Ioannis i Christos Nitsoglou,) ostala posada broda izgubila je svoju borbu s nemilosrdnim morem.

Posebna priča ovog broda je kapetan Theodoros Belesis koji je pomagao posadi da se iskoči s potonulog broda, ali ga sam nije htio napustiti. Kapetan Belesis svojom voljom je do posljednjeg trenutka ostao s Peltastisom. Nekoliko mjeseci nakon potonuća, brod je pronašao austrijski ronioc Heinz Mitznegg, te ujedno napravio fotografiju kapetana Belesisa koji je još uvijek stajao nad stolom za navigaciju.

Danas se velikim poštovanjem odajemo počast svoj posadi broda Peltastis i njegovom kapetanu.

Pramac broda okrenut je prema obali otoka Krka i leži skoro okomito prema obali. Vrh pramca je na dubini od 15 metara, a najdublji dio broda (vijak) je na 33 metra dubine. Zbog male dubine, olupina je dostupna svim ronilačkim kategorijama. Brod je odlično očuvan, i svi glavni dijelovi broda su tu: jarboli, dizalice, dimnjak…

Tekst: Anton Žužić i Danijel Frka

Fotografije: Anton Žužić

Ilustracija: Danijel Frka