Shadow

MORSKI KRASTAVAC/TRP -super junak iz sjene- -2 dio-

Do sada smo (TRP prvi dio) na opće čuđenje, vaše i moje, saznali da trpovi mogu preraditi (od usta, kroz probavni trakt do guzice) do 92 kg morskog dna godišnje, a važnost njegove uloge  za čitavu (ali čitavu) morsku zajednicu zaista ostavlja bez teksta. Kao što rekoh u prošlom članku, svi ga nazivaju super herojem iz sjene zato što on to zaista i jest. Ono što sam obećala ovaj put je bilo, citiram: „…U drugom dijelu trpa saznajte njegove super moći (a ima ih tri i nisu zajebancija), kako provode sexy time, ko im svrati na kavicu da im pravi društvo i zašto dišu na guzicu…“

 JAKO KRATKO I OSNOVNO ANATOMIJI

Rekli smo da je trp bentonski organizam (većinu vremena provodi ležući na morskom dnu), iako ima nekih vrsta koje plivaju. Njihovo tijelo je sastavljeno od debele kože i mišića (netrepetljikava epiderma i mezodermalni kutis između koji je kožni skelet. Taj skelet se sastoji od osikula (sitna vapnenaste tijela) koje su pravilno raspoređene. Trpovi tijelo savijaju pomoću snažnih uzdužnih i kružnih mišića zbog čega se mogu savijati u svim smjerovima. Na slici dolje (tentacle) vidimo usna ticala koja okružuju usta, na što se nastavlja probavni sustav ide dužinom cijelog tijela (spaja usni otvor i anus). Pri kraju crijeva u nečisnici nalaze se i vodena pluća (respiratory tree) čija je funkcija da obavljaju funkciju disanja i ekskrecije (izbacivanje utrobe-poslije više o tome). Također, nečisnice imaju veze i s Cuvierovim cjevčicama (također više o tome poslije). Spolni organi se nalaze ili u blizini usta ili na jednom od ticala. E da, trpovi nemaju mozak-zaboravih reći.

Slika 1 – Anatomija trpa

SEXY TIME

Uglavnom odvojenog spola. Oplodnja se vrši vanjskim putem: kroz usni otvor mužjak u more izbaci spermu,a ženka jajne stanice – do oplodnje dolazi kada se to dvoje negdje u moru sretne. Da bi ovo bilo što uspješnije, potrebno je imati što veći broj trpova na jednom mjestu (zbog što veće koncentracije spermija i jajašaca u moru). Kad je vrijeme za bebu trpa, ličinka se spušta na dno mora, a potom iz nje izlazi mali živi trpić. Također, čisto da znate postoje trpovi gdje ženka rađa žive mlade.

Slike 2 i 3 – Razmnožavanje trpova

 


Slika 4 – Prikaz razvoja od ličinke do trpa

 

SUPER MOĆI JEDNOG TRPA

1.Fleksibilnost. Tijelo trpa ima toliku razinu fleksibilnosti da ukoliko je to potrebno, njegovo tijelo postane mekano poput želea, što mu omogućava zavlačenje u najmanje pukotine između stijena, a sve s ciljem kako bi izbjegao predatora. S druge strane i sasvim suprotno od toga – tijelo trpa doslovno u milisekndi prelazi iz stanja želea u potpunu okamenjenost (sjetite se onih momenata kad ste ga uhvatili u ruku). To je obrambeni mehanizam koji opet predatoru otežava posao, ali i sprečava samog trpa da propada u one procjepe iz kojih se možda ne bih mogao izvući/popeti nazad (dakle kad osjeti da klizi kroz pretjerano uski procjep, on očvrsne i nema šanse da propadne dublje).

Slika 5 – Trp u krutom stanu

2. Cuvierove cijevi. Spomenula sam u prvom članku pojavu pod nazivom „bijeli štrcing“ (klikni na link TRP prvi dio). Službeno je riječ o Cuvierovim cjevčicama koje se nalaze skupljene u jednoj od izraslina na vodenim plućima i koje su njegovo glavno ubojito oružje. To je „ono bijelo“ što se zaljepi za vas ako ga pokušate uzeti u ruku ili mu stvarate bilo kakav stres. Te Cuvierove cvječice trp izbacuje kroz analni otvor, nakon čega se niti šire, produljuju i postaju ljepljive, s tim da neke sadrže i toksine. Kada se predator osili i pomisli da će sredit trpa za doručak, ovaj potom izbaci Cuvierove cjevčice što potpuno oblijepi i zalijepi predatora, koji (ukoliko se ne odmakne na vrijeme) postaje žrtva.

Slika 6 – Trp izbacuje ljepljive Curvierove cjevčice

3.Izbacivanje vlastitog probavila. Ne znam zaista koja još životinja može cijelu svoju utrobu izbljuvati i preživjeti, ali evo trp to može.  Ova pojava se događa u dva ključna trenutka
(A) – U trenutku stresa trp jednostavno „otkači“ ilitiga prekine probavilo sa prednjeg ili zadnjeg dijela i izbaci je vanka kroz usta ili kroz analni otvor. Kažem, cijelo probavilo. (B) – U periodu „evisceracije“ (post i nemrst). U ovom slučaju kada trp posti, on opet izbacuje cijelo probavilo (utrobu), ali ovaj put iz razloga jer se prestaje hraniti, pa na taj način uspijeva usporiti svoj metabolizam. Bilo kako bilo ovdje je vidljivo da jedan trp bljuje svoju utrobu ko iz šale kada god poželi, a razlog zašto to može leži u činjenici šta se kompletna utroba relativno brzo sama regenerira .

Slika 7 – Izbacivanje vlastitog probavila

 

ZAPAMTITE GA PO OVOME!

Ovo je toliko dobro da zaslužuje biti na kraju teksta, da vam ostane u sjećanju možda najviše od svega. Koliko koristi od jednog poprilično gadnog stvorenja imamo to je čudo jedno…od održavanja cijelog morskog eko sustava do suludih rezultata u medicini. Naime, osim ekstremnog izlova u svrhu kulinarstva (u Aziji je  trp delicija samo takva), stoljećima se koristi u istočnjačkoj narodnoj medicini. FRONDOSIDE A -triterpenoid koji je zaslužan za ubijanje stanica zahvaćenih rakom. O čemu se radi? Pa, postoji novije istraživanje (Frondoside A Supperssive Effects on Lung Cancer Survival, Tumor Growth, Angiogenesis, Invasion, and Metastasis – autori dr. Samira Attuoba i dr. Oliviera De Wevera) u kojima se potvrdila tvrdnja da FRONDOSIDE A  izravno izaziva programiranu smrt stanice raka, čime automatski sprečava tumor da putem krvnih žila dobije hranu i zaustavlja metastazu tako da ometa stanične migracije.  Na taj način spomenuti FRONDOSIDE A (PAZITE SAD!): 95% ER stanica raka dojke, 90% stanica melanoma, 95 % kancerogenih jetrenih stanica i 85 do 88% raka pluća. Uza sve to potiče imunitet da se tijelo može svojim prirodnim stanicama boriti protiv raka.

U 10 dana (pokusa na miševima) trp je smanjio rak za 40%, a kemoterapija za 47% – no velika i jako značajna stvar je što trp nije uništio čovjekov imunitet, već suprotno, ojačava ga i to bez ikakvih nuspojava. Zaista se nadam da neće postati ugrožena vrsta i da će se njegov izlov staviti pod kontrolu. Em zbog ekologije mora, em zbog velikog potencijala u medicini.

S KIM PIJE KAVICU I DISANJE NA GUZICU

Zadnje poglavlje ćemo započet s guzicom. Spomenula sam snažne mišiće i vodena pluća. Snažnim grčenjem i opuštanjem mišića trp u sebe uvlači more (kroz anus) gdje dalje posao preuzimaju vodena pluća, koja sebi odvajaju preostali kisik iz mora. Upravo te kontrakcije mišića, odnosno otvaranje i zatvaranje anusa prijateljica riba prepoznaje kao priliku za sebe. Riječ je o ribi pearlfish ili na našemu jeziku strmorinac. Znajući da je morski krastavac većini predatora (bar onih predatora koji jedu strmorince) odbojan za jest, ova riba bira upravo njegov anus kao zaklon. „S kim pije kavicu“ se odnosilo na tko mu radi društvo. E pa, ova riba ili ribe mu rade društvo, ali čini se da trp nije baš i nije neki veseljak. Više gleda svoja posla, ruje po dnu i reciklira pijesak. Sad zamislite da vam nakon takvog napornog dana dođu tri ribe nasilno u kuću. Isto tako, zamislite koliki mu je anus kada se unutra može smjestit oko 15 strmorinaca odjednom. Neke druge vrste trpova je to podsvijesno počelo nervirat, pa su, čini se, evoluirali -i to ni više ni manje nego na način da su u anusu razvili zube.

Sad… šta da čovik više reče na životinju koja bljuje utrobu, a potom je regenerira, preprađuje do 92 kg sedimenta godišnje, diše na guzicu i ima zube na anusu…ja bi završila.

Slika 8 – Seoba strmorinaca

Tekst: Jelena Glamać

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije

 IZVORI ZA TRP 1 i TRP 2:

Trpovi Jadrana i njihova ugroženost, Sara Bralić, 2017.  https://repozitorij.pmf.unizg.hr/islandora/object/pmf%3A1901/datastream/PDF/view

Uzgoj morskih trpova, Tin Arbanas, 2020.
https://zir.nsk.hr/islandora/object/unipu%3A4968/datastream/PDF/view

Ugroženost trpova, Lana Flanjak, 2019.
https://zir.nsk.hr/islandora/object/pmf%3A6617/datastream/PDF/view

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0053087

https://www.pinterest.com/pin/338825571962440740/

https://www.americanoceans.org/species/sea-cucumber/

https://lizwason.wordpress.com/2013/02/09/hugabug-3-sea-cucumbers-puke-their-guts/

https://mapress.com/zootaxa/2010/f/zt02449p048.pdf

https://www.researchgate.net/figure/Late-development-of-the-sea-cucumber-Isostichopus-fuscus-The-bars-represent-200-m-m-A_fig3_268746686

https://www.sportdiver.com/7-facts-you-didnt-know-about-sea-cucumber

https://www.duvarenglish.com/environment/2020/04/30/half-a-ton-of-sea-cucumbers-found-alive-in-western-turkey-33-hunters-fined

https://www.youtube.com/watch?v=AILF470tmTA

https://www.youtube.com/watch?v=K2Eyup8Jk3w

Sea Cucumbers: Silent Superheroes of the Seas | RoundGlass Sustain

Sea Cucumber and their glorious poop that exceeds the mass of five Eiffel Towers – Proto Animal

Interesting Information About the Sea Cucumber – Animal Sake