Shadow

PRAVI „GOSPODAR I RATNIK“

Većina vas čitatelja se vjerojatno još uvijek dobro sjeća holivudskog „blokbastera“ iz 2003. godine „Gospodar i ratnik“ –  Master and Commander: The Far Side of the World. Film je režirao Peter Weir, a glavnu ulogu kapetana Jacka Aubreya tumači Rusel Crowe. Radnja filma se odvija tijekom napoleonskih ratova na Atlanskom i Tihom oceanu gdje se međusobno love jedan britanski i jedan francuski brod. Tko nije, neka svakako pogleda ovaj odličan film. Ono što nas ovdje zanima je upravo engleski kapetan Jack Aubrey, inače fiktivni lik izašao iz pera Patricka O’Briana, pomalo kontraverznog britanskog pisaca i prevoditelja koji je život i pustolovine ovog kapetana obradio kroz 20 priča (i jedan nedovršenu), tzv. Aubrey-Maturin serija. Maturin je Aubreev prijatelj i pratitelj u svim ovim pričama.

A priče o kapetanu Aubreyu bi ovdje, što se tiče Jadrana i Hrvatske završile, da ih kojim slučajem O’Brian nije jednim velikim dijelom bazirao na životu i podvizima sir Williama Hosta.

Sir William je rođen 1780. godine. Godine 1793. Horatio Nelson, najveći britanski mornarički zapovjednik svih vremena, primit će ga na svoj brod HMS Agamemnon i mladi Hoste će postati jedan od njegovih najomiljenijih kapetana. Bogato ratno iskustvo sticao je diljem Sredozemlja – bitka kod sv. Vincenta, Tenerifi, bitka na Nilu itd. Na svoju veliku žalost, nije stigao sudjelovati u bici kod Trafalgara i oprostiti se s Nelsonom kojega je obožavao.

A na Jadranu, gdje stiže na ratnom brodu Amphion u srpnju 1808. godine, ostvarit će svoje najveće podvige i pobjede. Sjedište mu je bilo u Visu gdje će Englezi, shvativši stratešku važnost ovog otoka i njegovog položaja, kroz nekoliko godina izgraditi više jakih utvrda. Istočna obala Jadrana i dio otoka bio je tada pod francuskom kontrolom i Hoste je imao zadaću napadati i blokirati francusku (francusko-venecijansku) mornaricu u Jadranu kao i ometati trgovinu. Godine 1811., 13. ožujka, ispred sjeverne obale Visa Hoste se sukobio s neprijateljskom mornaricom koju je vodio admiral Bernard Dubourdieu (1. Viška bitka).Francuskih brodova bilo je 3 puta više – 4:12. Britanska eskadra i Hoste su promijenili tijek bitke kada su „nagnali“ Francuze da ih progone.

Pri tome su iskoristili loše manevriranje francuske eskadre kao i pogibiju admirala Dubourdieu-a, nanoseći francuskim brodovima velike gubitke i štetu. Dio francuske flote se do kraja dana povukao prema Hvaru gdje su ih štitile topovske baterije s otoka. Hoste, iako s ozbiljno oštećenim brodovima, izašao je iz svega kao pobjednik. U sljedećih nekoliko dana u pismima ocu javlja da je lakše ranjen ali i da je Amphion („…posljednji dar lorda Nelsona..“), oštećen. Nakratko se vratio u Englesku gdje je dobio novu ratnu fragetau – Bacchante – s kojom ponovo stiže u Jadran. Godine 1813. i 1814. Hoste je, uz konstantno „maltretiranje“ Francuza na Jadranu, nakratko istima oduzeo Split, Kotor i Dubrovnik. S obzirom da se 1814. godine razbolio od malarije, vratio se u Englesku. Iako je ostao u aktivnoj službi, stanju mu se s vremenom pogoršavalo. Posebno s plućima. Umro je od tuberkuloze u prosincu 1828. godine.

Kada danas ulazite u višku luku (Luku sv. Jurja) s vaše desne strane nalazi se otočić Host – u spomen na ovog mladog engleskog „gospodara i ratnika“.

Dapače, još jedan otok na krajnjem jugu Južne Amerike (u blizini zloglasnog Rta Horn) dobio je također ime po Williamu Hostu. Na ovom viškom Hostu, na mjestu današnjeg svjetionika izgrađenog 1873. godine nalazila se jedan od britanskih utvrda koje su čuvale luku. Osim nje, visoko iznad južne obale viške luke nalazi se utvrda Wellington nazvana u čast Artura Wellseleyja, vojvode od Wellingtona, pobjednika nad Napoleonom kod Waterlooa 1815. godine. Sa sjeverne strane luke je kružna utvrda Terjun – inače izvorno Bentick, prema lordu Williamu Cavenidshu Bentincku – tadašnjem zapovjedniku britanske armije na Siciliji. I naravno tu je nezaobilazna impresivna utvrda George III po tadašnjem kralju novog Ujedinjenog kraljevstva (obje utvrde se vide u pozadini otočića Host na slici 3). I o njemu je 1994. godine snimljen izvrstan film u kojemu glavnu ulogu ovog dugovječnog britanskog monarha tumači briljantni Nigel Hawthorne.

Pogledajte oba filma iz ove priča i sjetite se da su barem za jedan mali dio tamo opisanih zgoda poslužile itekako istinite priče koje su se odvijale i na našem moru.

Tekst: Ivan Alduk

Ovaj tekst je napisan uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama.

(Korištena literatura i izvori: C. Fisković, Spomenici otoka Visa od IX do XIX stoljeća, Prilozi povj. umj. u Dalmaciji 17/1968; Memoirs and Letters of Capt. Sir William Hoste, vol. II, London 1833; Malcolm Scott Hardy: Velika Britanija i Vis, Rat na Jadranu 1805.-1815, Split 2006; https://en.wikisource.org/wiki/Royal_Naval_Biography/Hoste,_William)