Shadow

Mother Earth

Veći dio otpada pronađenog na Velikoj plaži u Omišu ne dolazi iz mora, već  s kopna, stoga bi oni koji dolaze na plaže trebali biti odgovorniji te smeće ne ostavljati nadomak mora, već u spremnicima. Zaključili su to nedavno učenici 0.Š.’Josip Pupačić’ iz Omiša i 0.Š. ‘Kamen-Šine’ u okviru projekta ‘Mother Earth’. Ovaj projekt pokrenut je u Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije,a provodi se u suradnji s Odjelom za darovite učenike Ministarstva obrazovanja države Izrael.

Učenici OŠ „Josip Pupačić“ iz Omiša i OŠ „Kamen-Šine“ iz Splita na plaži su skupili i  kategorizirali morski otpad na Velikoj plaži u Omišu, a stručnu logistiku dao im je dr.sc. Pero Tutman s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Učenici su nakon sakupljanja i razvrstavanja otpada s plaže, uz pomoć mentora, došli do zaključka da je veći dio otpada došao s kopna a ne iz mora, te da bi mnogi posjetitelji plaža trebali biti odgovorniji sa svojim otpadom prilikom posjeta plaže.Učenici su uz to provjerili fizikalno-kemijski sastav morske vode te koncentracije dušičnih i fosfatnih spojeva.

Zanimljivo je kako su njihov rad preko Zoom platforme pratili učenici iz Izraela iz Hofim center for gifted students koji zajedno s vršnjacima iz Hrvatske sudjeluju u projektu.Cilj projekta je podizanje razine svijesti o postojanju morskog otpada i mikroplastike u moru te da svi zajedno poduzmemo akcije za čišće more i čišći Jadran.

Inače, program ‘Mother Earth’sastoji se od tri područja istraživanja: onečišćenje zraka i mora, problem mikroplastike i globalno zagrijavanje.

U projektu ‘Mother Earth’ sudjeluje pet hrvatskih škola, osim omiške škole ‘Josip Pupačić’ i splitskih osnovaca iz O.Š.’Kamen Šine’ sudjeluju i učenici iz O.Š. Plokite, 0.Š. Trilj te Split International School. Svaki tim iz Hrvatske radi s jednim izraelskim timom iz njihovih centara za darovite učenike a koji su pod nadležnošću Odjela za darovite pri Ministarstvu obrazovanja Izraela. Voditelj programa Mother Earth je Menachem Nadler, ujedno i voditelj Odjela za darovite i dugogodišnji suradnik i prijatelj Centra izvrsnosti SDŽ.

Premda se može reći da je proces klimatskih promjena postao vidljiv u drugoj polovici 20. stoljeća, u posljednjih 20 godina svjedoci smo sve učestalijih toplinskih udara, oluja, ubrzanog otapanja leda i podizanja razine mora, kao i zagrijavanja mora koja bi ovo ljeto mogla prijeći 30 stupnjeva. Klima na Zemlji drastično se promijenila otkad je planet stvoren prije 4,5 milijardi godina te je oscilirala između toplih razdoblja i ledenih doba, a takvi ciklusi inače traju desecima tisuća ili čak milijunima godina. Međutim, u posljednjih 150 godina temperature rastu brže nego ikada.

Ubrzan način života i prilagođavanje prirodnog svijeta ljudskim potrebama, korištenje fosilnih goriva i krčenje šuma stvaraju stakleničke plinove koji se potom zadržavaju u atmosferi te stvaraju efekt staklenika. Svi ovi procesi utjecali su na ozbiljno povećanje temperature, što utječe i na sve češće suše koje su uzrok i pomanjkanja pitke vode te hrane.

Mladi ljudi na kojima svijet ostaje svjesni su problema i sve je više projekata i zagovaračkih inicijativa u kojima su upravo oni pokretačka snaga koja može donijeti promjenu. Generacija Z, koja upravo stiže na tržište rada i ima sve veći utjecaj na društvo u kojem živi, najglasnija je sila koja bi napokon mogla pokrenuti promjene u suprotnom smjeru.

Jedan od takvih programa je ‘Mother Earth’  čiji je dio proveden i na omiškoj plaži, a provodit će se među svim učenicima i tijekom 2023.godine.  Tako će timovi darovitih učenika pod vodstvom mentora sudjelovati u međunarodnim mini-projektima u kojem će učenici iz Hrvatske zajednički provoditi istraživanja sa skupinama učenika iz Izraela na temu klimatskih promjena i njihovog utjecaja na društvo.

Uz to, ovo je iznimna prilika koja našim učenicima omogućava upoznavanje s njihovim vršnjacima iz druge kulture te usavršavanje engleskog jezika i stjecanje iskustva u međunarodnom istraživanju.‘Mother Earth’ će tako povezati mlade ljude koji se unatoč kilometrima suočavaju sa zajedničkim problemom klimatskih promjena.

Ako njihovi prethodnici nisu mnogo napravili u zaštiti Zemlje, ostaje nada da će Generacija Z donijeti važne promjene za čišći okoliš i zdraviji život svih nas, više od 8 milijardi stanovnika Zemlje.

Tekst: Ojdana Koharević

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije