Shadow

Otoci u moru znanja

Što povezuje otoke Veli Lošinj i Vis? Na prvu bi rekli, ništa osim činjenice što je riječ o hrvatskim otocima, no ova dva otoka  uključeni su u projekt ‘Otoci u moru znanja’.

Riječ je o novom projektu Instituta Plavi svijet u partnerstvu s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, Institutom za oceanografiju i ribarstvo, Gradom Malim Lošinjem te udrugama Plavi svijet Vis i Geopark Vis.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Poziva UP.04.2.1.10 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ u ukupnoj vrijednosti 1.534.268,40 kuna. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%).

Cilj projekta je organizacijom treninga znanstvenih institucija za provoditelje edukacijskih aktivnosti udruga uključenih u projekt te kroz inovativne, interaktivne i edukativne sadržaje osposobiti udruge za provedbu aktivnosti kojima će se popularizirati znanost i tehnologija (STEM) i organizirati različiti programi edukacije iz područja prirodoslovlja za djecu i mlade s otoka Lošinja i Visa. Na taj način će se popularizirati morska znanost, posebno među djecom I mladima.

Jedan takav program  održan je nedavno u Velom Lošinju u okviru ‘Radionice za jačanje kapaciteta udruga uključenih u projekt za provedbu programa popularizacije STEM-a’.

Osim značajnog uvodnog dijela u Velom Lošniju, posebnu pažnju sudionika ovoga programa izazvao je izlet na obližnji Ilovik. Tamo su na plaži Paržine istraživali životnu zajednicu pjeskovitog dna te nanose posidonije, morske cvjetnice. Livade posidonije su najvažniji priobalni ekosustav u Sredozemnom moru te rastu u područjima gdje je pritisak ljudskih aktivnosti izrazito velik. Sidrenje plovila u livadama posidonije znatno oštećuje mrežu položenih stabljika, koja tada postaje podložna razaranju valova. Osim toga, ugrožavaju je strane invazivne vrste (poput zelenih algi roda Caulerpa), onečišćenje otpadnim vodama, gradnja i nasipanje u more iznad njezinih livada, uzgajališta riba i školjkaša, marine i lučice te neki ribolovni alati. Zbog važnosti livada ove morske cvjetnice te osjetljivosti i ugroženosti koja im prijeti, posidonija je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta Zakonom o zaštiti prirode.

Uz to su posjetili i Cresko-lošinjsko područje ekološke mreže Natura 2000 u kojem su promatrali dobre dupine u njihovom prirodnom staništu.

Zanimljiv je bio praktični dio programa u kojem su stručnjaci Hrvatskog prirodoslovnog muzeja predstavili primjere praktičnih radova za djecu. Sudionici su u Lošinjskom edukacijskom centru o moru, pogledali edukativni video i ušli u virtualni morski svijet putem VR naočala i saznali kako podvodna buka utječe na morske sisavce i morske organizme.

Projekt ‘Otoci u moru znanja’ nastavlja se novim radionicama i izletima, a s obzirom da će se kroz dvije godine provoditi i u bogatom akvatoriju Visa, zasigurno će biti još interesantnih saznanja o moru i podmorju.

Tekst: Ojdana Koharević

Foto: visitlosinj.hr

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije